Манолова и майки внесоха в НС закона за личната помощ с петдневен ултиматум

Ако проектът не бъде припознат и придвижен от депутатите, следват ефективни протести

Манолова и майки внесоха в НС закона за личната помощ с петдневен ултиматум

Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха в петък в парламента проектозакона за личната помощ и дадоха петдневен ултиматум на депутатите някой от тях да го припознае и придвижи за разглеждане, в противен случай ще преминат към ефективни протестни действия. От 1 юни майки на деца с увреждания са в безсрочен символичен протест с палатков лагер пред парламента, който ще продължи до приемането на трайни решения на проблемите им.

Манолова съобщи, че вече е получила есемес от независимия депутат Спас Панчев, който преди няколко дни напусна парламентарната група на БСП, че е заявил готовност да стане вносител на законопроекта. 

“Съобразили сме се и с желанието на депутатите да почиват през август; ако се заемат незабавно с обсъждането на проекта, до 31 юли спокойно могат да го приемат, без да правят компромиси с неговото качество“, коментира омбудсманът.

Мая Манолова отбеляза, че са отчели получените писмени предложения към текстовете от законопроекта. Буквално работихме до 3 часа тази сутрин, отбеляза тя. Преди десетина дни подкрепяният от майки законопроект за личната помощ на омбудсмана беше бламиран в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и бе разкритикуван както от национално представителните организации на хората с увреждания, които са в конфликт с протестиращите майки на деца с увреждания, така и от синдикатите.

“За съжаление представителите на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане“, коментира Манолова. По думите ѝ този законопроект е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания - лична помощ, дневни центрове, рехабилитация.

Манолова посочи, че ще са нужни по 105 млн. лева годишно за финансиране и предоставяне на личната помощ.

Финансовата обосновка на законопроекта е изготвена от Министерството на труда и социалната политика, от техните експерти, ние участвахме активно, обясни тя. “Със сигурност тази сума няма да бъде изразходвана в пълен обем още първата година, защото не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент“, коментира Манолова. Някои от хората с увреждания може би ще предпочетат да продължат да получават тези 90 лева за чужда помощ. Тази възможност на хората не се отменя, те просто ще имат право на избор, обясни тя.

Моята надежда е, че това ще бъде първата крачка на реформата в социалната система и буквално с този закон протестиращите майки ще "издърпат" цялата реформа напред, коментира още омбудсманът. 

Майките, които подкрепят законопроекта на омбудсмана, се надяват, че и политиците ще ги чуят.

"В една нормална държава, като Германия или Холандия, човек като моя син може да избира дали да живее сам, дали да живее с приятели, дали да живее с майка си и баща си, а не както сега. Сега просто няма избор", каза една от майките на деца с увреждания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?