Манолова намекна, че ще прави политически проект

Властта няма страх от закона и няма срам от хората, заяви кандидатът за кмет на София

Сн. БГНЕС

Класиралата се на второ място на балотажа в София Мая Манолова обяви, че няма да коментира резултатите от изборите, преди излизането на окончателните. Според независимия кандидат за кмет, подкрепен от БСП, разликата ѝ с издигната от ГЕРБ Йорданка Фандъкова е под 3%. Данните били от паралелното преброяване, което правили хора от щаба ѝ.

Освен, че за момента Манолова не признава изборната си загуба, тя намекна, че дори и резултатите на социологическите агенции да се окажат верни, ще намери начин да остане в политиката. "Няма да се откажа. Ще намеря начинът и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна и разпиляна, а да бъде фокусирана за постигането на една реална цел- промяна на модела в София и в България. Как ще го направя ще обявя, след като чуем окончателните резултати от днешното гласуване", коментира Манолова.

В изказването си след втория тур тя отново говори за силови практики, за купуване на гласове от страна на ГЕРБ, както и за бездействие от страна на правоохранителните органи по отношение на сигналите за изборни манипулации от щаба ѝ. "Властта няма страх от закона и няма срам от хората", заяви Манолова.

"170 00 души гласуваха за мен. Благодаря на всички, които гласуваха по съвест, останалите знаят колко струва съвестта им", каза Манолова. Добави, че според паралелнот преброяване на нейния щаб разликата ѝ с Фандъкова е паднала от 12% на под 3 на сто.

"Дадох всичко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания. Не отговорих на вандалските актове с вандализъм, на лъжата с лъжа, на агресията с агресия, на купуването на гласове. Подкрепата на хората, вдъхновението на хората за мен бяха по-важни от манипулациите и черната кампания", коментира още независимият кандидат.

Тя добави, че не се страхува "от загубата, от принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултат", а от думите "Нищо не мога да направя". "Това е реалната ситуация в страната - безобразно и безнаказано купуване на гласове за управляващата партия ГЕРБ", заяви Манолова.

"Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват, а правоохранителните органи действат селективно. Не реагираха на сигналите ни за конкретни секции и купувачи на гласове. Пред всички на улицата се купуваха гласове. Властта няма страх от закона и няма срам от хората. Смятам, че гражданите гласуваха протестно именно срещу това. Протестен вот от близо 170 000 души на втория тур", заяви бившият омбудсман.

Според нея тя и екипът ѝ постигнали три "важни неща" - балотаж на изборите в София за първи път от 14 години, истински дебат за града и предизвикването на "страх в очите на властта и дъното, до което може да достигне властта". "Хората повярваха, че промяната е възможна. Подкрепиха ме още 50 000 души на втория тур", каза Манолова.

Според нея "всички демократично настроени и демократично ориентирани граждани си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различия". А участието ѝ в изборите показало как "може да бъде преодолян моделът на партийната власт", на "еднопартийната, едноличната власт".

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019