Манолова: Някой е много притеснен, че ще се кандидатирам за кмет на София

Манолова: Някой е много притеснен, че ще се кандидатирам за кмет на София

Омбудманът Мая Манолова се оплака от опит да бъде сплашена и дискредитирана, а работа ѝ да бъде блокирана. "Опитът да ме накарат да не участвам в кметските избори в София не е за подценяване“, каза тя пред БНТ.

"Впрягането на цялата пропагандна машина на властта, на всички приближени до властта медии срещу това, което правя, показва страх, показва огромно притеснение, показва паника. Някой много се притеснява от това дали ще се кандидатирам за кмет на София“, добави тя.

По думите ѝ обаче нямало как да вземе подобно решение под натиск. "Решенията ги взимам аз, а не под натиск. И ги взимам в интерес на гражданите, в резултат на техните очаквания“, каза още Манолова.

Тя за пореден път не отговори директно на въпросът дали ще участва в надпреварата за кметския пост в София. Този път обаче не каза, че още мисли. Вместо това подчерта, че ще се вслуша в желанието на хората: "Всеки ден се срещам с тях и чувам какво говорят“.

При задаването на въпроса за плановете ѝ, тя за пръв път реши да отговори, нападайки властта:

“Като омбудсман аз имам ангажимент да защитавам гражданите и да бъда посредник между гражданите и властите. Когато едната страна я няма, когато нямам с кого да преговарям е очевидно, че моята роля няма как да бъде изпълнена“, каза тя. По време на разговора водещият няколко пъти допусна от отговорите ѝ, че смята да участва в надпреварата за София, но Манолова не отговори дали заключенията му са верни или не.

"Разпространяват се фейк новини по мой адрес. Това няма да ме сплаши“, каза още омбудсманът, но не обясни за какви неверни новини говори.

Манолова отказа да коментира дали е водила разговори с шоумена Слави Трифонов, който започна да прави партия за общо явяване на изборите. "Политически партии не коментирам, няма как да коментирам и политически проект“, каза тя.

Очаква се окончателното решение дали Манолова ще участва в надпреварата за кмет на София да бъде взето до средата на септември. Тогава ще се проведе конференция на столичната организация на БСП, но се очаква Манолова да е обявила решението си преди конференцията.

През последните месеци социалисти упорито определят настоящия омбудсман като "най-подходящ кандидат за кмет на София“, тя е получила и най-много номинации от столичните структури на БСП.

По информация на Mediapool социалистите обмислят Манолова да бъде издигната от инициативен комитет, подкрепен от БСП, както беше и с президента Румен Радев. Този път обаче ще се търси по-широка подкрепа, включително от близки до десния спектър публични фигури. Самата Нинова, която първоначално е била против издигането на Манолова, сега е смекчила позицията си, научи Mediapool. Казала пред социалисти, че ще каже мнението си, след като види всички номинации и чуе какво е решила Манолова.

През юни председателят на БСП-София Калоян Паргов пръв от социалистите заговори публично за възможността Манолова да участва в изборите за кмет на София. Самият Паргов също има номинации от столични структури, научи Mediapool. Депутатът Георги Свиленски и бившият кмет на Благоевград ексминистър на регионалното развитие Костадин Паскалев също са сред предложенията за кандидат на БСП за кмет на София.  

Споделяне

Още по темата

Още от България