Манолова отива на избори с анти-Борисов коалиция

Манолова отива на избори с анти-Борисов коалиция

Бившият омбудсман Мая Манолова ще се яви на предстоящите парламентарни избори с широко "анти-Борисов" обединение, в което влизат малки партии, неправителствени организации, граждански сдружения и местни обединения.

На малка сцена, изградена на столичния пл. "Славейков", Манолова обяви в понеделник, че няма да прави партия. Вместо това ще организира "партньорска мрежа", която носи името на гражданската платформа, създадена от нея след местните избори миналата година – "Изправи се. БГ".

В обединението влизат и леви, и десни партии - "Движение 21" на Татяна Дончева, ДБГ на Димитър Делчев и "Волт" на бившия депутат от "Реформаторския блок" Настимир Ананиев. Майките от "Системата ни убива" също подкрепят инициативата, но те няма да участват пряко в нея. Вместо това са избрали свой представител - един от организаторите на инициативния комитет срещу изграждането на сградата "Златен век" Никола Вапцаров, който беше и председател на инициативния комитет, издигнал Манолова за кмет на София миналата година. Сред подкрепящите обединението е и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов.

"Царят е гол. Борисов свали маската си на човек от народа"

"Протестите показаха, че царят е гол. Не просто гол по очи в спалнята си, а съблечен от театралната си маскировка на "човек от народа" и разобличен от същия този народ. Борисов не е човекът на народа, а човекът на олигарсите и икономическите феодали. Борисов е човекът, който разпределя парите на народа на приятелския си кръг. Борисов е човекът на мафията в сърцето на републиката, Борисов е главатарят на шайката", каза Манолова.

Докато тя говореше пред събралите се, преминаващ човек извика "Кой предложи Пеевски?", припомняйки за 2013 година, когато също имаше протести, а Манолова още беше депутат от БСП. Тогава демонстрациите бяха предизвикани от предложението депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски да оглави ДАНС и продължиха като антиправителствени. Като депутат от управляващото мнозинство Манолова наричаше протестите "нова форма на временна заетост". След месеци, в които журналисти непрестанно питаха кой предложи Пеевски, тя отговори "аз", с идеята темата да бъде прекратена.

Позициите ѝ се промениха сериозно в следващите години и през 2019 г. Манолова се кандидатира за кмет на София с желание да бъде припозната като алтернатива на статуквото, олицетворявано от ГЕРБ и вездесъщия Пеевски. Макар че кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели изборите, това стана трудно, с минимална преднина и за пръв път след балотаж, на който Манолова получи подкрепа и от някои избиратели на извънпарламентарната десница.

"Борисов е в паника, защото единствено властта може да му спаси кожата, а паниката го прави комичен", каза Манолова в понеделник.

"Докато Барни пише конституция, Борисов обикаля държавата с "Фредмобила", дали е останало нещо за крадене", коментира тя, визирайки правосъдния министър в оставка Данаил Кирилов, когото хората наричат Барни Рабъл.

Меморандум за демонтиране на едноличния модел на управление

Участниците в мрежата на Манолова са се обединили и около меморандум за "повишаване на доходите, демонтиране и ревизия на едноличния модел на управление", който се състои от 7 точки.

Първата е пакет от икономически мерки за повишаване на доходите на българските граждани, които включват въвеждане на минимална почасова ставка с цел постигане на минимален доход от 1000 лв. на месец и ръст на средната заплата до 2000 лв. месечно, както и преизчисляване и увеличаване на пенсиите.

Вторият пункт в меморандума е ревизия на управлението на Борисов, на държавните дружества, на големите обществени поръчки на приятелския кръг на Борисов, на знаковите сделки от прехода.

Третата цел е промени в конституцията и промени в институциите. Според обединените в мрежата на Манолова трябва да се избере нов състав на Висшия съдебен съвет, нови КЕВР, СЕМ, КЗК, КФН, както и да се съдадат граждански бордове, за да се гарантира прозрачността и ефективността на институциите. Идеята за конституционни промени включва ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор.

Другите точки в меморандума са свързани с гаранциите за чиста околна среда, достъпно здравеопазване без доплащане от пациента и просветено общество с безплатни детска градина и ясла за всяко дете, безплатен лаптоп и интернет за всеки ученик и реформа в образованието. Последната точка предвижда пакет от мерки за защита на потребителите от монополите чрез закони за частния фалит.

"Граждански листи" за изборите

Идеята на обединението е всички участници да са равни. За предстоящите избори партиите, подкрепящи проекта на Манолова, ще се регистрират като коалиция, която обаче ще има "граждански листи". Идеята била по места да се даде път на млади хора и всякакви сдружения и организации да могат да имат свои кандидати в листите на коалицията, която вероятно също ще носи името "Изправи се.БГ".

Татяна Дончева започна изказването си пред събралите се с уговорката, че не иска тепърва да се връща в парламента, а да даде път на младите. "Затова мога да говоря по-спокойно, защото няма кой да ме обвини, че драпам за власт. Била съм депутат, ако съм искала, съм можела още да бъда такъв", добави тя.

И обясни, че идеята с мрежата не е нова, а е взаимствана от ранното СДС. Според нея в момента не може да се говори за разделение между ляво и дясно. "Първо трябва да оправим нещата, а после да говорим за класическото политическо разделение", добави Дончева.

"Днес повече от всякога никой няма право да отрече, че в България се извършва престъпление срещу демокрацията. И то от най-високото място - трона на Борисов", каза лидерът на ДБГ Димитър Делчев.

Той добави, че Борисов разделя гражданите и ги настройва едни срещу други. "Единственият отговор на разделението е единение", добави Делчев, чиято партия подкрепяше Манолова и на местните избори.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?