Манолова: Подкрепата ми за Пеевски беше грешка, не съм искала пари от Божков

Манолова: Подкрепата ми за Пеевски беше грешка, не съм искала пари от Божков

Не съм искала финансова подкрепа от Васил Божков и не съм получавала такава. Това каза ексдепутатът от БСП и лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Тя призна, че се е виждала с Божков месеци преди местните избори през 2019 г., когато се кандидатира за кмет на София. По думите ѝ бизнесменът, който по това време е бил близък с властта, се е интересувал дали тя ще се кандидатира.

"Тогава Божков каза, че иска смяна на този модел, а после стана ясно за тези негови плащания на такса "спокойствие" към властта. Целият ъндърграунд на София бе изправен срещу мен от Борисов. Предлагаха ми и постове, за да не се кандидатирам за кмет", каза Манолова и добави, че и с премиера Бойко Борисов се е срещала преди изборите.

Тя твърди, че в този период премиерът Бойко Борисов е пратил срещу нея "целия ънъдрграунд" – предлагали ѝ постове и я заплашвали. Платформата на Манолова подписа в края на 2020 г. споразумение с "Отровното трио" за общо явяване на парламентарните избори тази година. "Започваме преговори за партии мандатоносители, с които ще се явим на следващите избори и до няколко седмици ще обявим кои ще са тези партии", добави тя. В платформата ѝ вече има няколко партии като ДБГ и "Движение 21".

Попитана дали е предлагала Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Манолова нарече репликата си тогава "неуместен сарказъм" и обясни, че след като 100 дни по телевизионните студиа политическите мъже – премиер и председатели на управляващите партии – не са признали, го е казала тя. Тя определи като грешка подкрепата за Пеевски за шеф на ДАНС и добави, че за себе си тогава е взела урок за три неща – да не поемаш чужда вина, че можеш да бъдеш употребен и че не си струва да си в партия, ако това ще ти коства компромиси със съвестта.

Тя се опита да обвърже напускането си на БСП заради издигането ѝ за омбудсман именно с осъзнаването на тази политическа грешка да не послуша "съвестта си, а партийното решение". "Разбрах, че не трябва да поемаш чужда вина и не си струва да бъдеш в партия, ако това ти коства компромис със съвестта", обясни днес промяната в политическата си кариера Манолова.

На Манолова бе припомнено, че бе избрана за омбудсман с подкрепата на Бойко Борисов и ГЕРБ. В отговор тя припомни, че тогавашният председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е публикувал бюлетината си в полза на нейния опонент Константин Пенчев. Аз получих подкрепа от всички парламентарни групи, а много депутати, включително от ГЕРБ и от десните, ми се обадиха, за да ме уверят, че са гласували за мен по съвест, каза още тя.

По думите ѝ преди гласуването Цветанов поискал Манолова да се извини за Костинброд, за да я подкрепят за омбудсман. "Но аз отказах, защото Костинбродската афера си беше афера на ГЕРБ и Борисов, с която те се готвиха да манипулират вота. Това, което аз направих, беше да сигнализирам прокуратурата", каза Манолова.

"Да е здрава и успешна 2021 г., да изпратим и Covid-19, и Борисов", пожела Манолова за предстоящата година.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?