Манолова предлага служебното правителство да стане редовно

Манолова предлага служебното правителство да стане редовно

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" предлага която партия вземе мандата, да предложи служебният кабинет да стане редовен. Според нея това е решение 

"Така ще е ясно кой ще поеме отговорност за кабинета и кой го е предложил. Следим с тревога поведението на големите политически сили, които имат шанс да получат мандат. Възможно е те да тласнат държавата в политическа криза", заяви лидерът на обединението Мая Манолова във вторник по повод решението на Слави Трифонов да обяви самостоятелно правителство на "Има такъв народ", чийто състав и приоритети не са съгласувани с нито една партия.

Според нея идеята със служебния кабинет е добра, защото действията му са одобрени от българските граждани. "Няма да е правителство на една партия, а ще бъде правителство на гражданите. Не искаме министерски постове, искаме промяната да се случва и моделът да бъде променен. Да има власт, която ще се заеме с решаването на проблемите на българските граждани", допълни Манолова.

"Под светлината на прожекторите в парламента, при конституционната процедура, ще коментираме предложението за кабинет на Слави Трифонов. Телевизионни изявления няма да коментираме. Хората искат стабилност и правителство, което да започне незабавно да решава проблемите на българските граждани", каза още тя.  

"Изправи се! Мутри вън!" държим да се излъчи правителство! Стабилно, без задкулисие, направено под светлината на прожекторите", посочи по рано Манолова.

Поставяйки всички пред свършен факт, Трифонов очевидно разчита останалите партии да му гласуват кабинета, или да се върви към нови избори, независимо от обществените очаквания за редовно правителство.

"Към момента става дума за списък, съобщен в телевизионно изявление, а не за парламентарната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство", посочи Манолова.

"Държим да се върне авторитетът на парламентаризма и парламентарната република. Но не да се заменя тя с телевизионна и фейсбук-република", допълни тя.

В позицията на ИСМВ се казва: "Това правителство трябва да се сформира при пълна публичност, да е ясно кой носи отговорност – премиерът, ИТН, Слави Трифонов или друг, както и да няма и сянка на съмнение за задкулисие и втори център на власт, изработил списъка на министрите."

Малко по-рано адв. Николай Хаджигенов от ИСМВ Хаджигенов запита риторично дали закриваме парламента, след като състав на кабинет се "мята" от фейсбук. Това напомня стила на Бойко Борисов, който управлявал от джипката, но в случая се използвала социалната мрежа, каза Хаджигенов пред БНР.

Той уточни, че са разбрали от медиите за предложеното от Трифонов правителство, макар да са имали индикации за намеренията на шоумена. ИСМВ и "Демократична България" бяха сочени от партията на Трифонов като единствените възможни партньори за бъдещо управление, изключвайки партиите на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС.

В понеделник лидерът на ИТН мотивира решението си да не преговаря за коалиция с това, че протестните партии няма да имат парламентарно мнозинство от 121 гласа. Затова той пое "политическата отговорност" със своите 64 депутати в бъдещия парламент да предложи правителство на малцинството, което няма как да мине без подкрепата на ГЕРБ, БСП или ДПС.

Хаджигенов коментира че не са искали нищо от никого, а в предишния парламент са били готови да подкрепят правителство, за да работи парламентът.

"Казвам, че е невъзможно да създадем нещо по този начин. Че аз съм в политиката конкретно заради липсата на правосъдие, което означава, че за мен е абсурдно някой да ми хвърля правителство през фейсбук", заяви Хаджигенов.

По думите му случващото се е диктаторски ход тип "Борисов". Трябва да се изчака процедурата по даване мандат от президента и кабинетът да се конструира в парламента, настоя той:

"Отказваме да участваме във фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това е решението на коалиционния съвет".

Хаджигенов каза, че до започване на работа на парламента те няма да коментират нищо с "Има такъв народ":

"Както виждате, те не желаят да коментират с никой нищо. Хвърлиха вчера бомбата и казаха: "Оправяйте се"

Според него е възможно да се направи опит за съставяне на кабинет чак с третия мандат от президента. Ако това не се случи, ще трябва да се отиде на нови избори.

"Освен ако ГЕРБ не решат да подкрепят правителството на Слави. Тогава ще стане интересно", каза Хаджигенов.

"За "Изправи се! Мутри вън!" е важно в политическите задачи пред кабинета да се видят важните за гражданите, не за партията мандатоносител, а именно: преизчисляване на пенсиите още от септември, незабавно компенсиране на всички малки и средни фирми, пострадали в пандемията, подкрепа за децата, хората с уреждания и семействата веднага, защита на обикновените хора от монополистите и преразглеждането на сметките за ток, парно и вода, както и продължаване на работата по задачите на Комисията по ревизията", заявява ИСМВ и допълва:

"Ще подкрепим управление, което се занимава с този дневен ред. И нямаме против да има астронавти в космоса. Стига преизчисляването на пенсиите и повишаването на доходите да са по-важни. И премиерът да е поел ангажимент да го направи незабавно."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?