Манолова с "успокоителен бартер": Решете проблема на майките и подавам оставка

БСП предложи отмяна на августовската ваканция на депутатите, за да се приемат социални закони

Манолова с "успокоителен бартер": Решете проблема на майките и подавам оставка

Омбудсманът  Мая Манолова обяви, че ще подаде оставка,  ако подготвеният от нея законопроект  за личната помощ  бъде приет в спешен порядък от Народното събрание. Тя предложи на парламента в четвъртък “успокоителен бартер“  на всички, които по думите ѝ, са разтревожени от високия ѝ обществен рейтинг. В същото време БСП внесе в парламента проект на решение на парламента за отмяна на лятната ваканция на депутатите, за да може да се реши законодателно проблемът с подпомагането на деца с увреждания за което настояват с палатков протест майки.

Манолова настоява също така да бъдат приети законопроектите за личния фалит и свръхправомощията на банките, като в замяна ще освободи поста на национален обществен посредник предсрочно.

Повод за заявеното намерение на Манолова е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ. Той не получи подкрепа от национално представените организации на хората с увреждания, финансовото министерство, синдикатите и бизнеса. Причината е, че според тях законът не защитава интересите на всички хора с увреждания.

“Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече - стана ясно, че техният проблем, който образно казано ги е изкарал на улицата, на палатки в страната и пред парламента, няма да бъде решен. Освен това беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания ще бъде запазено“, коментира Манолова в четвъртък пред БНТ.

Тя заяви, че в “политиките уж за защита на хората с увреждания“ се наливат 169 млн. лева за чужда помощ и за асистентски услуги на 11 158 души.

“Това, което ние предлагахме и в което вече е основното разминаване с финансовото министерство, но което е по сметки на социалното министерство, е, че само с още 100 млн. лв. асистентски услуги ще получават 77 хил. души - 5 пъти повече, при това не на 2 часа както е сега, а според потребностите“, каза още Манолова.

Тя бе категорична, че “статуквото, което се подкрепя от националния съвет на хората с увреждания, е дискриминационно“.

“Няма да позволя да се правят опити за внушения, че този наистина разтърсващ всеки човек протест на майки с деца с увреждания може да бъде употребен за нечии цели“, заяви Манолова.

БСП предложи депутатите да не почиват и да приемат социални закони

БСП на свой ред съобщи, че е поставила условие на правителството да внесе законодателни предложения до края на юли и самата левица има готовност да се включи в решаването на проблема с конкретни текстове.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че е имало среща с протестиращите майки и те са били информирани, че в деловодството на Народното събрание е внесен проект за решение за отмяна на лятната ваканция на парламента.

"Търпението на хората с увреждания е изчерпано, поради очевидната и безспорна невъзможност да оживяват в условията, в които ги поставят българското правителство и парламент. Тази група се нуждае от обществена подкрепа, в най-голяма степен. Отказът на държавата да изпълни ангажиментите си към тази най- уязвима група от населението води до реални човешки трагедии. Докато майките и децата с увреждания протестират пред Народното събрание, излизането на депутатите във ваканция би представлявало недопустим акт на бездушие и безотговорност. Отсъствието на властта в такава обстановка би довело до множество страдания за хората с увреждания, а забавянето на реакцията за някои от тях може да се окаже дори фатално", мотивира Нинова предложението на БСП.
 
В него се иска парламентът през целия месец август да се занимава само с тази сложна материя, която трябва да бъде съгласувана с организациите на хората с увреждания, профсъюзите, работодателските организации, институциите и др., за да се вземат работещи решения, водещи до реални резултати за хората с увреждания.

По-късно Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че партията ѝ е готова  да удължава заседанията на парламента и да работи и посред нощ, за да се приемат законопроекти за разрешаване на проблемите на децата с увреждания, но лятната ваканция на депутатите през август  няма да бъде отменяна. Тя определи предложението на левицата като "популизъм".

Контра

Същевременно национално представителните организации на хората с увреждания поискаха мерките за личната помощ да са част от Закона за социалните услуги и Закона аз хората с увреждания.

“Не можем да подкрепим такъв законопроект, който е само за 77 000 лица с увреждания, а не за всички хора с увреждания, които имат нужда от подкрепа“, каза зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет Адриана Стоименова.

Между национално представителните организации на хората с уврежания и протестиращите майки от палатковия лагер пред парламента от месеци има сериозно напрежение и противопоставяне. Според майките на деца с увреждания казионните организации блокират решаването на проблемите от институциите и затова настояват за преустановяване на диалога с тях.

Въпреки че се обявиха против езика на омразата и противопоставянето, национално представителните организации хвърлиха в четвъртък неподплатена с никакви факти информация за финансиране на протести с пари по програми за хора с увреждания.

“Ние започваме разследване по сигнали на наши партньори и членове от страната. Към нас има подадени документи за външни финансирания, грантаджийски организации, които са получили пари от фондации и международни източници ужким за социални проекти, които в последствие финансират протести. Когато се анализират фактите, тяхната достоверност и сме абсолютно сигурни в данните, които ще изнесем, ще ви запознаем с тях", заяви Стоименова.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев коментира, че настоящото правителство е първото, което е набрало кураж да започне кардинални и дълбоки реформи в областта на проблемите на хората с увреждания.

Той изрази подкрепата на организациите за зам.-министъра на социалната политика Росица Димитрова, която подаде оставка в сряда, приета от премиера Бойко Борисов. Долапчиев допълни, че националните организации са изпратили писмо в подкрепа на Димитрова до премиера Борисов и вицепремиера Валери Симеонов с молба тя да бъде възстановена на работа.

Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия коментира, че хората с увреждания в България са около 648 000. “Не трябва да се борим едни срещу други, а да променяме заедно системата“, призова Събева.

Споделяне

Още по темата

Още от България