Манолова с жалба до ЕК заради произвол на банките

Манолова с жалба до ЕК заради произвол на банките

Мая Манолова е подала жалба до Европейската комисия заради бездействие и липса на политическа воля на правителството и парламента да защитят гражданите от свръх произвола на банките над гражданите и опита им да заблудят ЕК, че са спазили препоръките ѝ. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" пред  журналисти в понеделник. В пресконференцията участваха още и адвокатите Веска Волева и Десислава Филипова, които са внесли жалбата до Еврокомисията заедно с Манолова.

Те искат да не се закрива наказателната процедура срещу България за несъответствие на българското законодателство с европейското относно неравноправните клаузи в потребителски договори.

Възможностите, които дава българското законодателство на банките и на монополните дружества да включват неравноправни клаузи, накараха ЕК да даде двумесечен срок на българските институции да поправят българското законодателство, така че да защити българските граждани в качеството им на потребители.

Манолова обясни, че в рамките на тази наказателна процедура Европейската комисия е имала специално становище, депозирано на 24 януари 2019 година. Тогава се препоръчва на българските институции да предприемат ефективни мерки за защита на длъжниците в потребителските договори в рамките на досъдебното производство.

"Притеснени сме от опита на институциите, на Министерството на правосъдието и на правителството да представят законодателни промени като изпълнение на препоръките на Европейската комисия и като създаване на надеждна защита на гражданите срещу разпродажбата на тяхното имущество", каза още Манолова.

Тя добави, че целта на подадената жалба е европейските институции да натиснат българските институции да приведат законодателството във вид, в който да бъдат защитени гражданите, а не банковото лоби.

В жалбата се повдигат още две теми – за осигуряването на защита на потребителите, когато банките или кредиторите са обезпечили своето вземане със запис на заповед и за колекторските фирми.

Манолова обясни, че записната заповед най-често се използва от фирмите за бързи кредити, които гарантират дълга чрез нея. При записна заповед съдът няма как да провери дали има неравноправни клаузи.

"В жалбата до Еврокомисията настояваме за промени в Европейския регламент, който да защити европейските граждани от фирмите за бързи кредити", допълни Манолова.

Според нея за колекторските фирми липсват правила и европейско законодателство за правила за работа на тези фирми.

"Настояваме това да се случи на европейски ниво. В качеството си на омбудсман многократно настоявах за създаване на правила за работа на тези фирми и да нямат възможност да събират вземания от дружества, които предоставят обществени услуги", посочи Манолова.

През 2014 г. граждани са сезирали Европейската комисия за противоречие на българското законодателство с Европейската директива за защита на потребителите. В жалбата е посочено, че в рамките на заповедното производство съдът не може да провери неравноправните клаузи в потребителските договори. Според чл. 417 в Гражданския процесуален кодекс банките могат да пристъпят към разпродажба на имуществото без да има решение на съда.

През февруари 2019 г. Десислава Филипова, Веска Волева и Мая Манолова, в качеството си на омбудсман, внесоха законопроект за защита на длъжниците, който беше приет в Народното събрание през декември 2019 г

Жалбата на трите адвокатки е изпратена и до две комисии в Европейския парламент. Едната е Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), а другата - Комисията по петиции (PETI).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?