Манолова съди Борисов за 15 000 лева заради "предизборната уйдурма"

Сн. БГНЕС

Неуспелият кандидат за кмет на София Мая Манолова е подала иск за неимуществени вреди от "неистински и опозоряващи твърдения" на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е за 15 000 лева и е заради твърдения на Борисов за "предизборна уйдурма" на Манолова с роми от Волуяк.

Ако спечели делото, Манолова ще дари получените от Борисов пари за детска площадка във Волуяк, тъй като преди изборите хората там се оплакали, че няма такава.

Пред бТВ два дни преди балотажа на кметските избори Борисов заяви, че Манолова е била в софийското село, където договаряла с ромите.

"Може да попитате – снощи към седем и половина – осем без двайсет дали г-жа Манолова е правила там среща с ромите да прави такава уйдурма. Споделям какво ще правят – конспиративно, чакали са я на Волуяк и е отишла да се спазарява кои роми да излязат и да кажат: "ГЕРБ ни платиха, Фандъкова ни плати да гласуваме за нея", заяви Борисов на 1 ноември.

Още тогава Манолова заяви, че ще го съди и добави, че роми във Волуяк няма.

В четвъртък тя вече е внесла иска си в съда. В него се цитират думите на премиера от интервюто за бТВ. Те се окачествят като "неверни, обидни, клеветнически и уронващи доброто ми име".

Казва се, че срещата с хората от Вуляк не е била конспиративна, както твърди Борисов, а е станала на публично място - до жп гарата. На нея хората споделили проблемите си - "липса на канализация, проблеми с питейната вода и транспорта, разочарованието си от неизпълнените обещания на ГЕРБ". "Роми - ромска общност във Волуяк просто няма", пише още в иска на Манолова.

Той е и заради думите на Борисов, с които свърза Манолова с осъдените, но укрили се братя Галеви. В иска се цитират думите на Борисов: "Там братя Галеви са ѝ помогнали много през ромските лидери... Направихме така, че да ги търсим с червена бюлетина. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските лидери. И няма да ме учуди ако и на първия тур са правили подобни магарии".

"С тези си две твърдения ответникът ме опозорява като гражданин, политик, уважаван адвокат и кандидат кмет на София, два дни преди втори тур на изборите. Деликатното поведение се състои в твърденията за: "уйдурма" с ромската общност във Волуяк с цел изборна измама; сътрудничество с осъдени лица с цел манипулиране на изборите", пише в исковата молба. Казва се, че "Борисов пряко внушава неверни клеветнически твърдения с ясно съзнание за тяхната невярност и при пълна липса на доказателства и дори физическа възможност тези събития да са се случили".

"Ромска общност и лидери във Волуяк няма. "Братя Галеви" са в неизвестност за мен, за полицията и за българските граждани от датата на постановяване на присъдата им, благодарение на бездействието на изпълнителната власт, оглавявана от г-н Борисов. Дали той е в известност за местоположението им може да се съди от преките му впечатления за дейността им днес, които споделя в интервюто", изтъква Манолова. Добавя, че е засегнато "доброто ми име и самочувствие на човек и политик, посветил професионалната си кариера и подчинил личния си живот в служба на обществото и хората", а клеветническите твърдения я възмутили и разстроили.

"Причиниха ми тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик. Нанесоха ми и непоправима с пари щета като политик и юрист. За нанесeните ми морални щети, представляващи болки и страдания, психически натиск и дискомфорт, макар неоценени в пари, предявявам граждански иск срещу ответника в размер на 15000 лв.", пише Манолова.

Тя иска също Борисов лично да се яви на делото, за да обясни за "източниците и доказателствата за неверните си твърдения".

Споделяне

Още по темата

Още от България