Манолова ще разгражда модела на ГЕРБ "тухла по тухла", без да прави партия (Видео)

Инициативен комитет от граждански активисти, адвокати, шоубизенса издигна кандидатурата й за столичен кмет

Мая Манолова и Кристиан Талев – Криско

Мая Манолова влезе в надпреварата за софийското кметство с обявяването на Инициативен комитет от 65 души за кандидатурата ѝ, съставен от популярни личности от гражданските среди и артистичния свят плюс шепа бивши политици без нито един социалист с изключение на съпруга ѝ Ангел Найденов. Начело на комитета е Никола Вапцаров, един от противниците на строежа на небостъргача "Златен век" на фирма "Артекс" в столичния квартал "Лозенец". Той участваше и в екипа на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, но напусна след скандал с нея. В комитета са олимпийският шампион по борба Армен Назарян, рапърът Кристиан Талев – Криско, фолк певицата Анелия, както и протестиращи медицински сестри и такива с фланелки "Системата ни убива", които Манолова е подкрепяла. Има и няколко бивши депутати от НДСВ. 

Обявяването на пазения досега в тайна комитет стана в сряда сутринта, докато парламентът гласува оставката на Манолова като омбудсман.

Така тя даде началото на големия политически експеримент възможна ли е победа в София на политик от левия спектър с подкрепата на десни гласове срещу дългогодишния кмет Йорданка Фандъкова, издигната за четвърти мандат от ГЕРБ.

Фандъкова "не е кмет, а изпълнителен директор"

"София е моделът за властта в държавата. Всички знаем, че има формална власт в града, а нещата ги решава друг. София в момента няма кмет! София от години има само изпълнителен директор, чиято работа е да изпълнява решенията на един много солиден приятелски кръг", каза Манолова по адрес на Фандъкова.

По думите ѝ ГЕРБ са установили модел, при който "управляващите услужливо защитават всеки друг интерес, но не и този на гражданите".

Според нея "властта е в паника и има от какво да се страхува", защото тя смята да разгради "този модел тухла по тухла".

"Кампанията вече започна. Тя е нечестна, агресивна и подла. Върху мен се изляха безумни обвинения и опити да бъда дискредитирана, те се изляха от официозите на властта", сподели Манолова.

Няма да се занимава с партийно строителство

Промяната за България започва от София, обяви преди ден бившият омбудсман с ясна заявка да атакува управленския модел на ГЕРБ. В сряда тя увери, че няма да използва кметството като трамплин за националната политика.

"Нямам никакво намерение да се занимавам с партийно строителство. Моята кауза е София и работя за София", каза тя в отговор на публикации, според които ще подкрепя независими кандидати из стараната и че инициативния комитет, който я издига, може да прерасне в партия.

Без собствена листа с общински съветници – ще разчитам на всички

Манолова няма да има собствена листа общински съветници, а на въпрос как ще управлява общината, ако стане кмет, заяви, че ще разчита на всички общински съветници, независимо от коя партия са.

Столичният общински съвет обаче взима всички важни решения, включително за бюджета, местните данъци и такси, за разпореждането с имущество.

Без общински съветници Манолова би изпаднала в ситуацията на Борисов от 2005 г., когато той спечели кметския пост, но нямаше хора в общинския съвет и това доведе до редица неуредици, но пък даде стимул на новосъздадената му партия да се бори за мнозинство и в местната, и в централната власт. И докато управляваше като кмет в опозиция, Борисов привлече съветници от различни групи, сред които настоящият правосъден министър Данаил Кирилов, които по онова време беше съветник от БСП.

Няма ляво, няма дясно

Бившият червен депутат Мая Манолова се обяви за "граждански кандидат" и за пореден път повтори, че София не е лява или дясна и не дели гражданите ѝ на либерали, консерватори, леви или десни, защото "проблемите са на всички". Затова очаква подкрепа от всички.

Декларацията на инициативния ѝ комитет обаче намеква, че застаналите зад вече бившия омбудсман не желаят подкрепата на БСП. В нея се казва, че хората в София нямат нужда да бъдат убеждавани, че "демокрацията ни отне много" – думи, които изрече лидерът на БСП Корнелия Нинова преди предсрочните избори през 2017 година.

"Няма как да забраня на партийните централи да ме подкрепят", каза по-късно Манолова в отговор на въпрос дали думите в декларацията значат, че няма да приеме подкрепа от БСП.

На друг въпрос – дали би приела подкрепа и от ДПС, тя отново обясни, че ще разчита на всички столичани.

"София е мръсна, непочистена и диша много трудно. София е презастроена. София трудно се придвижва. София е ограбвана, несигурна и обвита от пипалата на корупцията. В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме и техните перки по центъра на града ни. Вина имат всички партийни централи, които участват в разграбването на града със своето мълчание. Но основната вина я носи партия ГЕРБ, която управлява в схеми столицата вече 14 години", обяви Манолова.

Инициативният комитет на Манолова, сн.:БГНЕС

Прозрачна кампания

Манолова обясни, че кампанията ѝ ще бъде финансирана с дарения, а сметката за тях ще бъде обявена, след като Инициативният комитет бъде регистриран. Нямала намерение да се възползва от новата законова възможност да бъде финансирана от частния бизнес.

"Ще обявим банкова сметка и електронна платформа, чрез която всеки български гражданин може да на прави дарение до 560 лев. Ежедневно даренията и хората, които са ги направили, ще бъдат публикувани на сайта ми", каза тя.

Хора от шоу бизнеса, "Системата ни убива" и протестиращи

"Г-жо Манолова, молим ви да направите София нашия Рим ", каза председателят на Инициативния комитет Никола Вапцаров, срещу когото преди време "Артекс" заведе иск с на стойност 100 000 лева за накърняване на репутацията.

Рапърът Криско заяви, че подкрепя Манолова, защото я познава лично. Те са работили заедно за инициативата "Празник за баба и дядо", която събрала 1.4 млн. лева за 4 години.

В комитета са и певиците Кристина Димитрова, Анелия и Мариана Попова, актьорът Веселин Плачков, режисьорът Максим Генчев, адвокатът Златина Хаджипанайотова, както и общинският съветник Войслав Тодоров, който в момента е общински съветник от партията "Нормална държава" на Георги Кадиев.

Мариана Попова и Веселин Плачков, сн.:БГНЕС

Медицинската сестра Мая Илиева също е в комитета на Манолова. Тя бе лидер на протестното движение на медицинските сестри в "Аджибадем Сити клиник" (известна като "Токуда"), но бе уволнена.

"Идваме да подкрепим единствения човек, който ни подкрепи. Благодарение на Мая Манолова бе повдигната темата табу за проблемите в здравеопазването", каза Илиева. По думите ѝ Манолова е човек, който, "когато застане зад дадена кауза, я следва докрай".

Манолова е подкрепена и от майки на деца с увреждания от "Системата ни убива".

Друг член на комитета - Димитър Димитров, шофьор на тролейбус, беше сред служителите на столичния градски транспорт, които протестираха за по-високи заплати и по-добри условия на труд в началото на годината. Тогава те се разграничиха от синдикалните организации в общинските транспортни дружества, а правата им бяха представлявани от Мая Манолова.

В инициативния комитет има и хора от различните групи срещу презастрояването в столицата. През последните месеци Манолова активно подкрепяше протестите им. Дори се стигна до парадоксалната ситуация да отиде на демонстрация срещу презастрояването, а след това и на такава срещу отчуждаването на имоти за зелени площи и за планирания Източен парк.

И щипка НДСВ

Зад Манолова застават и няколко бивши депутати от НДСВ. Това са бившият шеф на вътрешната комисия Минчо Спасов, Олимпи Кътев, бившият председател на комисията по здравеопазване проф. Атанас Щерев и Деница Димитрова.

Минчо Спасов, Деница Димитрова, Мая Манолова, сн.: БГНЕС

Бившият председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум" Румен Чолаков, който се яви на евроизборите с регистрацията на НДСВ, също е член на комитета. През май за листата на Чолаков гласуваха 21 315 души.

Друг член на комитета е финансистът Бисер Манолов, който без 2015 г. беше предложен от вече несъществуващия "Реформаторски блок" за управител на БНБ. Тогава Манолов беше предложен от ДБГ, която се очаква също да подкрепи кандидатурата на Манолова. По информация на Mediapool председателят на партията Димитър Делчев е събрал столичните структури и повечето от тях са съгласни с идеята.  

Споделяне

Още по темата

Още от България