Манолова сигнализира за незаконно застрояване на Витоша

Манолова сигнализира за незаконно застрояване на Витоша

Бившият омбудсман Мая Манолова е изпратила сигнал за застрояване на частни домове в рамките на природен парк "Витоша" на главния архитект на София Здравко Здравков.

"Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват. Става дума за корупция, видима и с просто око", написа Манолова във Фейсбук.

Тя публикува скици и карти за строителството в рамките на природния парк, както и сигнала, за който съобщава. Допълва, че с екипа ѝ са адресирали този сигнал до няколко институции с искане да се направят проверки на посочените четири имота и да се предприеме, чрез Подборния устройствен план, преотреждане на други 150 имота в парка, които вероятно ще бъдат застроени по същата схема.

Освен до Здравков, сигнал е пратен и до новите двама районни кметове на "Панчарево" (независим) и на "Витоша" (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, както и до директора на парк "Витоша".

Манолова твърди, че с екипа ѝ са направили "обстойна проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка". 

"За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет", посочва тя. 

"Един от имотите получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от Общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява? Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството", пише Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?