Манолова: Творчески съвет да възпира кмета, когато идеите му са в конфликт с естетиката

Манолова: Творчески съвет да възпира кмета, когато идеите му са в конфликт с естетиката

Творчески съвет към кмета, който "да вдъхновява, подкрепя, но и възпира кмета, когато неговите идеи и размах са в конфликт с естетиката". Създаването му обеща кандидатът за кмет на София Мая Манолова при среща с интелектуалци и хора на изкуството.

Сред участниците и присъстващите в дискусията бяха проф. Велислав Минеков, проф. Валентин Старчев, акад. Крум Дамянов, проф. Андрей Пантев, журналистите Лили Маринкова и Виза Недялкова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателят на Съюза на колекционерите в България, проф. Валери Стефанов, режисьорът Борис Панкин, композиторът – проф. Георги Костов, джаз-изпълнителят Васил Петров. В съобщението за срещата, изпратено от щаба на Манолова, беше посочено, че на събитието са били "режисьорът и операторът на филма, носител на множество международни награди "Ага" – Милко Лазаров и Калоян Божилов". По-късно Лазаров отрече да е присъствал на срещата и да подкрепя Манолова.

От щаба на кандидата за кмет, подкрепен от БСП, обявиха, че споменаването на Лазаров е в резултат на "техническа грешка", а служителят, който я е допуснал, е санкциониран.

"Състезанието за София се оказа много по-тежко, трудно и непочтено, отколкото си представях. Промяната е нужна на гражданите", коментира още Манолова.

В последните дни тя се оплака, че шатрата до НДК, в която се намира щабът ѝ, беше срязана, а няколко от разрезите минаваха през нейния лик. След това сигнализира, че неизвестни хора лепяли агитационни материали от нейно име по колите на хората.

Разкъсването на портрета на Манолова беше определено като "шаманизъм" от скулптора проф. Велислав Минеков. "Късането на портрет не означава унищожаване на личността. Следващия път се надявам да подготвят кукла и да я бодат с игли", заяви още той.

Той добави, че освен на Манолова разчита и на кандидатите на "Демократична България" Борислав Игнатов и на "Спаси София" Борис Бонев, които също като Манолова били атакувани от статуквото. "Убеден съм, че тази опозиционна група ще събере страшно много гласове. Те трябва да се държат един за друг, да си помагат, защото борбата е дали ние искаме да продължим в общество на демокрация, или на диктатура", коментира Минеков.

Той открои като основни проблеми на общината "корупцията и грабежа", а техни проявления са "какофонията на ул. "Граф Игнатиев" и този селски бул. "Витоша". Според Минеков трябва да има и защита на паметниците на културата, които в последните години били оставени да се разрушават. Била нужни и програми за естетизация на градската среда, както и за публично изкуство.

Според Минеков е нормално в общината да съществува комисия от специалисти и професионалисти, които да определят какво е нужно като монумент, дали е исторически достоверен, да се направи конкурс между автори и да се избере кое е най-доброто представяне.

"Надявам се на една нова политика на овладяване на културното пространство на София. Една нова политика на развитие на парковата среда, в развитието на градската среда, в развитието на площадите и големите емблематични обществени сгради“, каза на свой ред скулпторът проф. Валентин Старчев.

"Ние имаме нагаждачество от всякакъв род и от всеки пост. Аз много се надявам г-жа Манолова да възстанови авторитетите, които могат да бъдат чути, и най-вече да имат власт. Вие трябва да обявите война на обществено-политическата глупост, която бе въдворена последните 15 години", заяви Лили Маринкова.

"Столичен град без символика не може да бъде авторитетен. Има три примера за символична нищета на столицата. В центъра на София срещу Двореца стоеше мавзолей, мумия. Мумията олицетворяваше една гледна точка към света. За 20 години Столичната община не намери начин да изгради символично пространство срещу Двореца. Тя го превърна в паркинг. Превърна го в бит. Това наричам символ на нищета. Основната улица в София – бул. "Витоша" също може да бъде погледната като символ на нищета, защото тя прилича повече на зле поддържана баня, на която се отлепват плочките, отколкото на истински булевард. И третият символ за нищета е образът на подлеза. София прилича на изоставен подлез. И така, вместо да имаме символики, които да упражняват авторитет, да излъчват памет, да излъчват значимост, ние имаме паркинг, баня и подлез", каза проф. Валери Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?