Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Манолова влиза в битка за кмет, защото "промените започват от София" (Видео)

Омбyдсманът подаде оставка преди да обяви инициативния си комитет за изборите

64 коментара
Манолова влиза в битка за кмет, защото "промените започват от София" (Видео)

Промяната за България започва от София, обяви Мая Манолова минути след като официално подаде оставка от поста на омбудсман, за да се включи в състезанието за кмет на столицата.

"Не искам да се правя на герой, но това, което смятам да направя, е да си отвоюваме столицата на България обратно. Защото всички погледи са насочени към София. Промените винаги са тръгвали от столицата и пак ще тръгнат. Със страх не се управлява, с лъжа - също", коментира тя. Думите ѝ прозвучаха като закана, че ако спечели вота в София, ще използва кметския пост като трамплин към националната политика. По същия начин постъпи и премиерът Бойко Борисов, който през 2005 г. спечели изборите за кмет на София, а през 2009 г. вече беше министър-председател.

Манолова обясни решението си това, че през последните години е била "пощенска кутия за мъката на хората", но от година работата ѝ като омбудсман е блокирана "от властта": "Ако сте в ситуация, в която някой не помага на хората, само защото сте известна и одобрявана, няма да се чувствате комфортно. Така е и с мен".

Търпението ѝ се изчерпало, не можела да спи нощем, защото имало хора, на които не може да помогне.

По-рано във вторник премиерът Бойко Борисов задочно парира този упрек: "Надали някой да е помагал на Мая Манолова повече от мен. През целия ѝ мандат на омбудсман, въпреки съпротивата в ГЕРБ и парламента, Манолова поиска стотици милиони за хората с увреждания, които ѝ бяха дадени. Тя идваше често и много пъти при мен и министри"..

"София не е лява или дясна"

Манолова отказа да отговори на въпросите дали очаква подкрепа от БСП. "Този въпрос го отправете към Корнелия Нинова", каза тя.

Декларира, че ще е "граждански кандидат" и ще приема подкрепата на всички граждани на София, независимо от "техния цвят и убеждения". "Не съм делила хората на леви и десни. София не е лява или дясна. София е на софиянци", добави Манолова.

В сряда Манолова ще представи и членовете на инициативния комитет, който я издига за кмет на столицата.

Инициативен комитет без социалисти

Въпреки конфликта на Манолова с лидера на БСП Корнелия Нинова, тя ще бъде подкрепена от партията, чийто член и депутат беше години наред. На 11 септември ще се проведе градска конференция на БСП-София, на която се очаква социалистите да обявят, че застават зад омбудсмана.

В инициативния комитет на Манолова обаче се очаква да няма социалисти, обясниха пред Mediapool запознати. Причината е, че тя не иска да бъде приемана като "ляв" кандидат в София.

БСП е съгласна с този ход, защото според ръководството на партията така може да се повтори формулата с успеха на Румен Радев на президентските избори. Разликата обаче е, че в неговия комитет имаше социалисти, а при Манолова вместо тях се очаква да има "близки до десния спектър публични фигури", за да могат да бъдат привлечени не само леви избиратели, но и "повече гласове от периферията".

Освен БСП, зад Манолова се очаква да застанат и десни формации. Такъв ход обмисля създадената от бившия вицепремиер Меглена Кунева партия ДБГ, както и Единна народна партия на Мария Капон. Възможно е десни формации да обявят подкрепата си за Манолова преди социалистите да са го направили.

Миналата седмица Нинова анонсира, че БСП ще търси "най-широк фронт" срещу сегашния "феодален модел на управление".

"Манолова може да е катализатор на промяна"

"Мая е способен човек, динамичен, енергичен, така че на 11-и ще видим дали градската конференция ще я подкрепи и на 15-и дали националният съвет ще я потвърди", каза Корнелия Нинова, след като Манолова обяви решението си.

Попитана как оценява шансовете на Манолова за кметската битка в столицата, Нинова отговори: "Шансове не оценявам, не сме врачки, оценяваме качества".

Според лидера на БСП - София Калоян Паргов, Манолова е "катализатор за промяната, която иска голяма част от гражданското общество".

"София е доста сложен град за БСП вече 30 години. Наясно сме, че в битката за града трябва да имаме съюзници и кампанията, която се готвим да направим, ще покаже точно това наше желание. Тази част от обществото, която иска промяна, без значение от кой политически спектър е, може да бъде фокусирана по подходящ начин", коментира Паргов във вторник сутринта пред "България он еър".

Очевидно ГЕРБ няма какво по-добро да предложи от сегашния модел

Той призна, че и издигането на Манолова, и кандидатирането на сегашния кмет Йорданка Фандъкова, са били очаквани.

"Очевидно от ГЕРБ няма какво по-добро да предложат от сегашния модел на управление. Всички виждаме в последните 10 години какво се случва в София. Бих го определил като развитие в застой. Гражданите обаче искат промяна, имат нужда от перспектива, от реални действия за по-добър живот за тях и семействата им в кварталите", добави Паргов.

Дългоочакваното и предизвестено решение

В понеделник вечерта Манолова публикува видео от своя среща с граждани, публични личности и неправителствени организации, в което официално съобщи, че ще подаде оставка като омбудсман. По закон тя може да ползва неплатен отпуск за предизборната кампания, но обясни, че "честното, почтено и достойно" е да напусне поста. Манолова депозира оставката си в парламента във вторник следобед.

От 6 септември екипът ѝ започва да събира изискваните подписи, за да може кандидатурата на Манолова да бъде издигната от инициативен комитет. В цялата страна се очаква да бъдат създадени граждански инициативи "Промяна за София и България", които да подкрепят независими кандидати за кметове по места.

Манолова: Подложени сме на агресия

"Честно казано, предвид агресията, на която сме подложени аз и моите колеги пред последните седмици и месеци, си мислех дали не е добре да си подготвя оставката, да напиша на нея дата 5 ноември, независимо дали ще бъда избрана за кмет или не, да я подам тогава, за да имам някаква защита от международните институции, ако нещата продължават да са толкова груби, колкото са в момента. Но след това реших, че един човек, който се кандидатира за кмет на София, който да иска да поведе гражданите, трябва да бъде смел и трябва да дава личен пример. Така че нямам нужда от застраховки", казва Манолова във видеото, публикувано в социалните мрежи.

Във вторник премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за пръв път коментира кметската кандидатура на Манолова, изтъквайки, че тя е станала омбудсман благодарение лично на него, тъй като ГЕРБ искали да ѝ отмъстят заради аферата "Костинброд", но той не разрешил. "Точно обратното. Казах - трябва ни такъв човек за омбудсман. И работихме прекрасно (с нея), като омбудсман на републиката" , каза Борисов, допълвайки как през годините е направил много повече за Манолова, отколкото за Фандъкова, но не обясни защо.

Той окачестви и двете като "умни, отговорни" и ги призова да проведат една коректна кампания. Премиерът се разграничи от агресивното поведение на проправителствени медии към Манолова: "Не го правете така, че да изглежда все едно аз съм поръчал подобно нещо. Много добре знаете, че не е така".

Факт е обаче, че близките до властта медии отдавна започнаха с атаките срещу Манолова, за да предотвратят евентуалното ѝ кандидатиране, а впоследствие започнаха да прилагат спрямо нея тактиката, изпробвана срещу други критици на властта – непрестанно дебнене пред дома, офиса и дори при фризьора. Леката катастрофа със служебния автомобил на омбудсмана в понеделник пък се оказа златна възможност за някои вестници да търсят символика, астролози и други прокоби за кметската ѝ кандидатура.

ГЕРБ има основания да се тревожи, тъй като евентуална загуба в София ще е символно поражение за премиера Борисов и може да окаже началото на края на ГЕРБ. Друга причина е, че партията за пръв път се готви за местни избори без бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, така че отговорността за резултатите ще е изцяло на Борисов. Манолова има висок личен рейтинг, а и няколко социологически агенции вече прогнозираха, че тя има шанс да спечели срещу Фандъкова.

Манолова публикува и причините, които довели до решението да подаде оставка: 

1.Системно неглижиране работата на институцията на омбудсмана от органа на законодателната власт - чрез умишлено забавяне или спиране на внесените от омбудсмана и граждани законодателни предложения.

Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс за ограничаване на свръхпривилегиите на банки, монополи и за защита от неравноправни клаузи (внесен на 27.02.2019 г.); препоръка за намаляване на законната лихва в размер на 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, която несправедливо натоварва гражданите; предложение за изменение и допълнение на Кодекса на труда за отмяна на разпоредбата на чл. 245, ал. 1 (внесено на 22.01.2018 г.), предоставяща законова възможност работодателят, при добросъвестно изпълнение на задълженията от страна на работника, да изплаща само 60 % от възнаграждението му; внесен Законопроект за несъстоятелността на физическите лица, за който настояваме повече от година; препоръка за промени в Закона за управление на отпадъците (изпратена на 15.07.2016 г.), които да гарантират, че средствата, събирани от екотакси, ще се използват за опазване на околната среда, а не за частни икономически интереси; препоръка за промяна в Закона за енергетиката (изпратена на 19.03.2018 г.), с която да се даде възможност на гражданите да обжалват решенията на КЕВР за повишаване на цените на водата, тока и парното; становище срещу Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (изпратено на 29.10.2018 г.) за отпадане на лимитите в болничната и доболничната помощ.

2.Липса на политическа воля в Парламента и институциите за изменения в законодателството и нормативната база, с цел удовлетворяване исканията на гражданите за отстраняване дефицитите на справедливост.

По редица такива случаи съм внесла законодателни предложения (включително изброените в т. 1) и предложения за изменения в нормативната уредба – например за отпадане на таксите в детските градини; против увеличаването на размера на таксите при регистрацията на автомобил; против разпределянето на разход „общо потребление“ в сметките за вода; честна за гражданите методика за определяне на такса „сградна инсталация“; справедливи за хората цени на водата, тока и парното; методика за справедливо определяне на такса „битови отпадъци“ на принципа „замърсителят плаща“; изтичането на данните от НАП на 5 млн. българи и хиляди фирми, останал безнаказан; ощетяването на хиляди граждани заради фалитът на застрахователно дружество „Олимпик”. Така от над 5100 препоръки на омбудсмана са изпълнени едва половината.

3.Загърбване от общинските съветници в Столичния общински съвет на проблемите на столичани. Такъв е случаят с отказа от реформа на „Топлофикация София“ ЕАД - дружество, ощетяващо хиляди столичани ежегодно; липса на реални и активни действия за подобряване качеството на въздуха и информираност на гражданите по проблема, в резултат от което България е в наказателна процедура по 3 искане на Европейската комисия; необосновано покачване на цената на билета на градския транспорт; липса на решения на проблема с недостига на паркоместа; недостатъчният брой общински жилища; бездействието срещу недоволството на гражданите от презастрояването на столицата и други.

4.Отказ от заявени и обещани на обществото реформи в ключови сектори, в това число и в съда и прокуратурата, който води до несправедливост и безнаказано потъпкване на върховенството на правото от определени институции спрямо гражданите. За 4 години са постъпили 5 858 бр. жалби за нарушени права и свободи на хората, 4 584 бр. жалби за право на собственост, 3 318 бр. жалби в изпълнителното производство.

5.Отстъпление от вече завоювани граждански права и демократични практики в изборния процес чрез пренебрегване волята на хората, изразена на референдуми.

Такива случаи са ограничаване на възможностите за гласуване на българи зад граница, отмяната на машинното и електронното гласуване, въпреки поетите от партиите обещания. В тази връзка предложенията на омбудсмана за промени в Изборния кодекс са отхвърлени, а препоръките до ЦИК и отговорните институции за машинното и електронното гласуване – игнорирани.

6.Неглижиране от страна на отговорните институции на справедливите искания на професионални и други общности - протестът на медицинските специалисти за достойно заплащане и условия на труд; протестите на гражданите срещу презастрояването и унищожаването на зелени площи и пясъчни дюни; недоволството срещу лошата пътна инфраструктура (трагедията в Своге е показателна); исканията на хората за качествени услуги, питейна вода и чист въздух; неадекватните реакции на отговорните институции по проблема с чумата по животните; липса на справедливо обезщетяване на собствениците на отчуждени имоти и други.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

64 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #64

  и председателят на гЭрп (бОко) и зам.-председателят (фАндакова) са членове на ... бКп. ............ Така че... - истинският въпрос е: кое бСп и кое бКп ще прегърне и подкрепи по-силно манУЛУва... ;-) ... сигурно е само едно: на никой от тия тавариш-дрОгАри (нито на гербАрите, нито на комунАрите) няма и да му хрумне да гласуват срещу другия ;-) ..................... .................. изтрил те е автоматичният тьnoмер, тавариш пАсолски крЭпостник :-)))

 2. idickinc
  #63

  Ха ха хя Коментарът ми изтрит заради реклама. Ха ха ха Просто посочих защо политическите сили имат интерес в местната власт. И това е гаранция ,че независим кмет няма. Кметът е част от мафиотската структура крадене. Ха ха ха И тук се плюете един друг по тази причина

 3. [email protected]
  #62

  https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-protesti-sreshtu-kabineta/maia-manolova-az-predlozhih-delian-peevski-5993578

 4. Коментарът е изтрит в 15:58 на 04 септември 2019 от автора.
  #61
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #60
 6. бай Сандю
  #59

  Бих гласувал и за магаре, но не и за тази яхнала метлата крава.

 7. P15Petar
  #58

  Мая Манолова може само да хули, както всички комунисти. Тя не беше истински омбудсман. Изяваваше се като синдикален лидер. Нямаше протестен митинг, на който да не се появи...

 8. P15Petar
  #57

  Мая Манолова може само да хули, както всички комунисти. Тя не беше истински омбудсман, а се изяваваше като синдикален лидер. Нямаше протестен миринг, на който да не се появи...

 9. pavel pavlov
  #56
  Отговор на коментар #51

  че са били ранени и болни е вярно ,но не са били беззащитни.всъщност т.н. партизани бая бой са отнесли и само факта ,че немците са болни и ранени им позволява да избягат. е има и убити немци ,но акцията си направо цирк.

 10. ТПНаров
  #55

  Голям майтап ще стане ако София стане червена! Борисов е обещал на Мая Манолова, при едно от сексуалните им похождения, че ще ѝ помогне да стане кмет на София, така като помогна на Радев за Президентството!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.