Манолова връща част от партийната субсидия на "Изправи се! Мутри вън"

Манолова връща част от партийната субсидия на "Изправи се! Мутри вън"

Бившият омбудсман и ексдепутат от БСП Мая Манолова иска да върне част от субсидията, полагаща се на коалицията "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) заради резултата ѝ на парламентарните избори през април.

По закон на партиите с над 1%, както и на коалициите с над 4 на сто подкрепа на парламентарни избори се полага субсидия в размер на 8 лв за получен глас. Коалицията около Манолова, която влезе в рекордно кратко съществували парламент след вота през април, обаче иска да върне около 80 хил. лв., което е разликата между 8 лв. на глас и 1 лв. на глас.

За целта тя проведе среща със служебния правосъден министър Янаки Стоилов, за да разбере дали и как тези пари могат да бъдат върнати в държавния бюджет.

От пресцентъра на Манолова уточняват, че сумата все още не е преведена към гражданската платформа "Изправи се.БГ" и заявяват намеренията си предварително.

Намаляването на партийната субсидия на 1 лев на получен глас е едно от основните искания на партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ"(ИТН) след организирания от него референдум през 2016 г., на който орязването на парите за партиите беше един от въпросите.

Още преди изборите през април Трифонов обяви, че "Има такъв народ" ще взима не 8 лв, както е по закон, а 1 лев на глас, "защото такава е волята на суверена, ясно изразена на референдум".

След като през април парламентът заработи, депутатите на Трифонов внесоха законопроект за намаляване на субсидията на 1 лев на глас, но предложението бе отхвърлено от мнозинството в пленарната зала със 76 гласа "за", 86 "против" и 6 "въздържал се". Идеята бе подкрепена от 20 депутати от ГЕРБ, от 47 от ИТН и 9 от ИСМВ.

Сега от коалицията около Манолова посочват, че искат да върнат част от субсидията си именно в продължение на тогавашната си позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?