Манюел Валс рискува да загуби първичните избори в социалистическата партия

Манюел Валс

Бившият френския премиер Манюел Валс, който дълго бе смятан за фаворит на първичните избори в управляващата социалистическа партия, рискува да изгуби изборите заради стремителния спад в популярността си, пише в "Монд".

Сред привържениците на социалистите във Франция се засилва убедеността, че Валс носи отговорност за провалите в петгодишния мандат на президента Франсоа Оланд. В последните дни набира популярност движение с лозунг "Всеки друг, но не и Валс". Масово се говори, че на втория тур на вътрешнопартийните избори ще спечели съперникът на Валс Беноа Амон, смятан преди за аутсайдер в изборния маратон, отбелязва вестникът.

"Монд" припомня, че в подкрепа на Амон неочаквано са се обявили видни политици като бившият министър на икономиката Арно Монтбур и бившата министърка на труда Мартин Обри, която има сериозно влияние сред социалистите. Самият Монтбур участва в първия кръг и спечели 18 процента от гласовете. Веднага след като призна поражението си, той заяви, че подкрепя Амон. В това няма нищо чудно: през 2014 г. двамата заедно напуснаха правителството, след като шумно изразиха несъгласието си с твърде либералните по тяхно мнение реформи в областта на икономиката.

Особено силна подкрепа Амон получава от френските младежи. Една от ключовите точки в предизборната му програма е узаконяване на употребата на марихуана във Франция. Според него това "ще унищожи наркотрафика и ще защити гражданите от наркодилърите". Той предлага също 568-те милиона евро, които Франция харчи годишно за борба с марихуаната, да бъдат пренасочени за профилактика и информиране за рисковете от употребата на другите наркотици. Амон смята също, че Франция може да премине от пет- към четиридневна работна седмица. В замяна той предлага компаниите да бъдат освободени от редица социални отчисления.

Вторият тур на изборите в социалистическата партия са насрочени за 29 януари. На него ще бъде определен най-силният кандидат на социалистите за президентските избори през пролетта. Според допитванията обаче на практика нито Амон, нито Валс имат шанс да победят на президентските избори представителите на дясната партия "Републиканците" и крайнодесния Национален фронт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?