“Мапа Ченгиз“ бойкотира преговорите за заплатите на българските строители

Мениджърският екип на турската фирма “Мапа Ченгиз“ продължава да разиграва синдикати и министерства и по тяхна вина преговорите за решаване на проблема със заплатите на служителите бяха провалени във вторник. Така на практика фирмата отказа да изпълни уж поетия ангажимент пред министрите Тотю Младенов и Росен Плевнелиев отпреди две седмици.

В рамките на две седмици трябваше да се постигне договаряне на заплащането на българските работници според квалификацията, трудовия опит и отговорностите за съответната професия, тъй като сега турските им колеги вземат няколкократно по-високи заплати за една и съща работа.

Според КНСБ бойкотът на преговорите от страна на турската фирма ще доведе до социално напрежение сред българските работници, строящи автомагистрала ”Люлин”.

В нарочно споразумение във вторник трябваше да бъде разписан поетият ангажимент от ръководството на турската фирма, изграждаща автомагистрала ”Люлин” - да осигури равни условия на труд и заплащане за българските и чуждите граждани при наемане на работа, съобразно националното законодателство.

От страна на КНСБ са били представени договорените минимални осигурителни доходи за икономическа дейност ”Строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти”, но ръководството на “Мапа Ченгиз“ отказало да преговаря, съобщиха от синдиката.

“Изплащането на заплатите за ноември до края на този месец, отново с разлика 2-3 пъти, ще доведе до граждански протести с непредвидими последици, вина за което ще носи само и единствено мениджърският екип на сдружение “Мапа Дженгиз”, заявиха от синдиката.

Преди две седмици няколко служители на фирмата обявиха гладна стачка.

От КНСБ са се обърнали към директора на Националния институт за помирение и арбитраж с настояване за посредничество в решаване на спора и към членовете на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите в Народното събрание.

Споделяне

Още от България