Марадона може да бъде почетен и с банкнота

Диего Марадона, сн. БГНЕС

Аржентински сенатор иска да постави изображение на Диего Марадона на банкнота и представи проект в Конгреса в понеделник, за да получи одобрение за това футболната звезда и евентуално дори "Божията ръка" да бъде изобразена на нова банкнота от 1000 песо.

Банкнотата на стойност около 12.27 долара ще съдържа лика на Марадона от едната страна и снимка на една от най-известните му голове на другата, каза сенатор Норма Дуранго, съобщи БНР.  

Двата най-известни гола на Марадона са на четвъртфинала на Мондиал 1986 срещу Англия. Той вкара първия, като прати топката покрай вратаря на Англия Питър Шилтън, а втория като дриблира покрай половината отбор на Англия, за да отбележи попадението, което все още се смята за едно от най-великите за всички времена.

Аржентина спечели Световната купа след поредица от изключителни изпълнения на Марадона, който почина на 25 ноември от инфаркт на 60-годишна възраст.

"Идеята е не само да почетен най-големият си идол, но и да помислим за икономическия въпрос. Смятаме, че когато туристите дойдат тук, те ще искат да вземат "Марадона" със себе си", каза Дуранго.

Сенаторът от провинция Ла Пампа заяви, че окончателното решение ще бъде взето от депутатите, които се очаква да изслушат нейното предложение в началото на следващата година.

"Идеята е да признаем Марадона, за добро и за лошо, който е най-известният аржентинец в света. Мисля, че проектът получи страхотен отзвук, въпреки че някои хора не са съгласни с него", добави Дуранго.

Настоящата банкнота от 1000 песо има изображение на птицата ръждива пещарка (Furnarius rufus) - един от националните символи на Аржентина.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?