Мърдок прави платени притежаваните от него новинарски сайтове

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок, който чиято медийна империя "Нюз корп." бе сериозно засегната от огромните загуби вследствие на икономическата криза, обяви, че ще отвърне на удара, като въведе такси за всички притежавани от него новинарски сайтове, включително и на вестниците "Таймс", "Сън" и Нюз ъв дъ уърлд", съобщи в четвъртък британският вестник "Гардиън".

Засегнат от колапса на приходите от реклама, след като рецесията промени традиционния модел на "Флийт стрийт", Мърдок оповести, че ерата на свободния достъп до всички онлайн новини е приключила, допълва лондонското издание, цитирано от БТА.

"Качествената журналистика не е евтина. Дигиталната революция отвори много нови и евтини канали за разпространение на новини, но това не прави съдържанието безплатно. Ние възнамеряваме да наложим такса за всички наши уебсайтове", казва Мърдок, според "Гардиън".

В четвъртък от "Нюз корп." съобщиха, че за последните 12 месеца (от юни 2008 до юни 2009 г.) компанията е отчела загуба от 3.4 млрд. долара, предаде ББС. Основна причина за негативния резултат е отписването на активи за 8.9 млрд. долара.

Година по-рано "Нюз корп." е имала печалба от 5.4 млрд. долара.

Главната причина за загубите на огромния медиен конгломерат, в който влиза и българската телевизия бТВ чрез офшорната компания "Болкан нюз корпорейшън", е спадът в приходите от продажби.

За последните три месеца загубите на "Нюз корп." са за 203 млн. долара, като за същия период на миналата година е имала печалба от 1.1 млрд. долара.

За 2008 г. "Болкан нюз корпорейшън" отчита ръст на приходите от 5% до 157.6 млн. лв. Печалбата на дружеството обаче бележи спад с 13%.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?