Марешки държи хомофобска реч от трибуната. Никой не реагира

Засегнат от подигравките за аудиенцията при папата, варненският бос "забрани" хомосексуалист да му задава въпроси

Марешки държи хомофобска реч от трибуната. Никой не реагира

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки "блесна" с откровено хомофобско изказване, прекрачвайки всякакви допустими граници на политическо приличие. В сряда той се изяви с декларация от парламентарната трибуна, с която настоя депутатите да бъдат проверявани за "хомосексуална зависимост" и онези, за които се установи такава, да напускат Народното събрание. Думите му останаха без никаква реакция от останалите партии, не се намери и един народен представител, който да регистрира поне протоколно възмущение от случващото се.

Очевидно раздразнен от подигравките и възмущението по негов адрес по повод присъствието му във водената от президента официална българска делегация при папа Франциск, варненският бос реши да защити политическата си чест със заканата, че "няма да допусне хомосексуалист да му задава въпроси". Не стана ясно към кого е отправен упрекът.

В продължение на "оригиналните" си предложения от миналия месец, когато поиска депутатите да бъдат проверявани за алкохолна и наркотична зависимост – отново минали метър в парламента, сега Марешки настоя да се проверява и за "хомосексуална зависимост".

"Понеже много хора си позволиха да правят коментари кой има право да ходи тук или там, кой има право да представлява България. От името на нашата група ние призоваваме освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества“, заяви Марешки в специално подготвена декларация.

"Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин. Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости“, допълни той, без да уточнява кого визира.

Участието на Марешки в българската делегация при папа Франциск миналата седмица предизвика множество коментари – от иронични до гневни - в социалните мрежи, а Светият Синод се обиди, че в делегацията не са били включени представители на духовенството.

Бившият външен министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин коментира в социалните мрежи, че "Веселин Марешки при папата е падение от вселенски мащаб".

Според Марешки всеки трябва да каже заради какви свои зависимости гласува за определен закон. Абсолютен цинизъм е такива хора да се подвизават във властта, коментира той и изрази надежда визираните от него депутати сами да се разпознаят и да напуснат парламента доброволно.

Както обикновено се случва с декларациите на "Воля" и лидера ѝ, никой в парламента не му обърна внимание. Специално в сряда БСП и ГЕРБ бяха заети да четат декларации едни срещу други на тема кои са комунисти и кои не и кого народът обича повече.

В края на април, докато се опъваше за депутатския си имунитет, Марешки поиска подвижна лаборатория, която да провери за цигарен дим въздуха, за алкохолни пари и каква е психическата устойчивост на депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България