Марешки иска мораториум за военните сделки

Подготвена е поредната кражба на българския народ, смята лидерът на "Воля"

Веселин Марешки
Председателят на партия "Воля" Веселин Марешки внесe в Народното събрание проектoрешение за мораториум върху разходите за въоръжаване. 
 
От "Воля" искат да се спрат проектите за купуване на нов тип изтребители и бронирани машини за общо 3.3 млрд. лева. Те вече минаха през Министерския съвет и предстои да влязат в парламента. 
 
Подготвена е поредната кражба на българския народ, коментира на брифинг в парламента Марешки. 
 
Той разпозна темата за отбраната през последните седмици след сбирка на крайнодесни европейски партии в Ница и се обяви за провеждането на референдум за излизане на България от НАТО, а на 9 май чества деня на победата на Червения площад в Москва.
 
Над 3 млрд. лв. с един подпис са подготвени да бъдат откраднати от здравеопазването, от образованието, от националната сигурност и да бъдат дадени за няколко луксозни играчки, коментира той.
 
От "Воля" ще поискат оставката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, ако не бъдат оттеглени проектите за нова бойна техника.
 
Този проект може да събори правителството много по-лесно, отколкото така преекспонираната Истанбулска конвенция, каза Марешки. 
 
Призоваваме министър-председателя отново да се вслуша в разума, допълни той. 
 
От "Воля" ще се срещнат с другите политически сили и с правителството, за да обсъдят въпроса. Марешки заяви, че са били подложени на натиск, за да не се противопоставят на този "огромен харч".
 
Попитан как вижда модернизацията на армията, Веселин Марешки заяви: "Това нещо не го виждам. Но виждам фалиращи болници. Виждам ограбвани възрастни хора по селата. Виждам липса на достойно образование, липса на достъп до лекарства". 
 
Той допълни, че осигуряване на полицай във всяко село ще струва на бюджета около 50 млн. лв. годишно. 
 
Ако не знаят как да изхарчат ефективно парите в полза на българския народ, да се допитат до нас, призова управляващите той.
 
Ще направим допитване до българския народ, до всички лекари, учители, пенсионери по селата – дали искат полицай на село, аптека на село, образование и достъп до здравеопазване или искат няколко самолета, заяви Марешки. 
 
"Ще искаме разсекретяване на стенограмите на последните два КСНС при президента. Там министър-председателят, финансовият министър, Корнелия Нинова, от службите, всички бяха против. Единствените, които бяха "за", са Каракачанов и президентът", отбеляза Марешки.
 
"Ако президентът си е летец и това му е мечтата - да купи няколко самолета, и ако това е сделката на неговото избиране, ние останалите - каква ни е ползата от това нещо", коментира той.
Споделяне

Още по темата

Още от България