Марешки иска партийните субсидии да бъдат спрени до края на мандата

Марешки иска партийните субсидии да бъдат спрени до края на мандата

Аптекарско-петролния бос и председател на "Воля" Веселин Марешки иска партиите да се откажат от субсидиите си до края на мандата на настоящия парламент, който изтича следващата година.

По думите му не може партиите да "пируват" на фона на кризата на с коронавируса. "Липсата на субсидии няма да направи партиите зависими от бизнес интереси, а от техните избиратели, които могат да ги поддържат с членски внос и дарения, смята заместник-председателят на парламента", каза още той.

В момента партийната субсидия е 8 лева на действителен глас. Такава могат да получават партиите получили над 1% и коалициите с над 4 на сто подкрепа на последните парламентарни избори. Освен партиите в парламента от изборите през 2017 година насам субсидии получават "Възраждане" и "Движение 21".

Според Марешки много от мерките на правителството срещу разпространението на коронавируса и неговите последствия върху обществото са добри, но други не е трябвало да бъдат приемани. Като пример той даде забраната за посещение на парковете, тъй като заради няколко "недисциплинирани" са страдали хората, които спазват дистанция.

Споделяне

Още от България