Марешки купи стария държавен Ту-154

Веселин Марешки, с н. БГНЕС

Варненският бизнесмен Веселин Марешки се сдоби след търг със стария правителствен самолет Ту-154, за който е платил 395 000 долара, съобщи в. "Преса". Сделката е сключена през фирмата му "Варнафарма холдинг"ООД.

 

Самолетът не лети от вече почти три години, след като правителственият Авиоотряд 28 се сдоби с по-нови еърбъси.

 

Търгът за съветската машина е обявен на 22 ноември, а дружеството на Марешки е било единственият кандидат. Сделката е сключена на 17 декември. Самолетът няма право да изпълнява търговски полети на територията на ЕС, защото няма сертификат за това, но може да лети без проблем в Африка, Азия и Русия.

 

Според техническия директор на Авиоотряд 28 Венелин Рачев новият собственик на самолета трябва да инвестира доста средства, за да се възстанови летателната годност на машината.

 

Правителственият Ту-154 е ползван от авиоотряда от 1989 г. и е навъртял 6130 летателни часа при ресурс от 60 хиляди часа. Разходът му на гориво обаче е голям - почти два пъти над този на "Еърбъс" 320, който се ползва в момента за държавни и футболни нужди.

 

Ако Марешки не е купил самолета, той е щял да бъде предаден за скрап, пише "Преса".

 

През миналата година Марешки реши да започне да издържа и футболния отбор на Локомотив (Пловдив), за което бе убеден лично от от премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?