Марешки нападна прокурорка, че карала пияна, Цацаров го обвини в клевета

Лидерът на "Воля" отказа да каже кой го шатажира, защото не вярва на главния прокурор

Варненският бизнесмен и лидер на "Воля" Веселин Марешки атакува прокурорката по едно от делата срещу него Виолета Радева с твърдението, че е хващана да кара пияна и срещу нея не са предприети никакви действия.

"Тази жена е хващана да кара пияна, докато е била прокурор. Всички знаят колко хора са осакатени от пияни шофьори", каза Марешки в сряда пред бТВ. И попита дали това е бил инцидент с Радева или тя "постоянно кара и пие?"

Варненският бизнесмен беше отишъл в телевизионното студио на бТВ специално, за да изнесе тази информация. Той дори беше поставил на видно място на масата снимка в рамка на прокурорката.

Виолета Радева е прокурор по първото дело срещу варненския бизнесмен - за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна. По думите на Марешки тя пуснала сигнал срещу него за това, че бил готов да подкупва съдията по първото си дело. След това Марешки бил подслушван. Отделно лидерът на "Воля" обясни, че прокурорката му наложила запори за стотици милиони левове (съдът разрешава налагането на запор – б.ред.).

В отговор главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че застава изцяло зад прокурорката и обвини Марешки в тиражиране на клевети.

"Не съм бил зрител на Марешки, но от всичко онова, което разбрах, което е било казано, разбирам, че тук не става дума за защита, а става дума на моменти за откровени клевети. Да се обосновава собствената невинност с хвърлянето на клевети върху наблюдаващия прокурор по делото, е меко казано невъзпитано, а най-откровено казано – недостойно - за мъж и за член на парламента", каза Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Той допълни че познава добре прокурор Радева, която нямала никакви нарушения в работата си. Цацаров допълни, че разбира желанието на Марешки да се защити, но не разбира "безадресните обвинения от телевизионния екран, от типа на - искат да ми вземат бизнеса, изнудват ме, натискат ме, и всеки път, когато следва снемане на обяснение в резултат на проверка, да играем театъра - не зная, не помня, не искам да кажа, не е много достойно".

През миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения на Марешки и двама негови депутати за изнудване на седмина собственици на аптеки. Веднага след това бизнесменът обяви, че делото срещу него всъщност е опит да се спре бизнесът му с горива. Лидерът на "Воля" обяви, че е получил ултиматум до края на май да затвори бензиностанциите си. Цацаров реагира веднага и разпореди да се извърши проверка на това твърдение.

"Марешки трябва да се яви и да каже кой е този, който го е заплашил, че до 30 май трябва да прехвърли петролния си бизнес, в противен случай с него ще се случат ред неща. Кои са тези неща, кое е това лице (което го е заплвашвало – б.р.). Заема ли то някаква служба, длъжност. Ако и този път се повтори същата сценка - "не знам, не мога", изводите за него може да си правите сами", каза Цацаров.

В края на деня се разбра, че Марешки не е дал на прокуратурата имената на хората, за които твърди, че го шантажират.

ямам намерение да казвам кой ми е оказал натиск, защото нямам никакви основания да вярвам на институциите, в частност на прокуратурата", обясни бизнесменът след разпита в държавното обвинение. Той допълни, че ако каже кои са хората, така ще се изложи на по-голяма опасност.

"Нямам доверие, че някой ще ме защити", каза Марешки. Той обясни, че се чувства заплашен в момента и затова търси публичност. Депутатът смята, че не е клеветил прокурорката Виолета Радева, а е "задал въпроси по информация прочетена в медиите". Той изрази надеждите си, че прокуратурата ще провери тези данни.

Според Марешки самият Цацаров играе театър, тъй като не е обявил кои са хората зад "ЦУМ-гейт" - случай определен от главния прокурор като "огромен сценарий на лица с интереси в енергетиката". Лидерът на "Воля" поиска Сотир Цацаров да каже кои са тези хора.

Споделяне

Още по темата

Още от България