Марешки: Някой хомосексуалист ще ни вкара във война с Русия

Няколко организации искат наказание за лидера на "Воля"заради хомофобското му изказване

Марешки: Някой хомосексуалист ще ни вкара във война с Русия

"Не мога да разбера защо хомосексуалистите във властта се крият. Явно го считат за нещо срамно. Защо се показват по площадите, когато са свободни хора, а като влязат във властта и от тях зависят решения за хората в България, се крият? Това ги прави зависими. Някой такъв ще ни вкара във война с Русия". Това заяви лидерът на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки пред Нова телевизия в петък, два дни след като поиска от парламентарната трибуна народните представители да декларират "хомосексуален конфликт на интереси", наред със зависимости от корпоративни интереси, както и зависимости от вещества и алкохол.

Тогава той каза още, че няма да допусне "откровен хомосексуалист" да му задава въпроси къде има право да бъде. Тогава нито един депутат не реагира на думите му, които предизвикаха множество коментари в медиите и социалните мрежи.

В петък обаче шест неправителствени организации поискаха Марешки да бъде наказан от парламентарната комисия по етика, заради думите му.

Самият Марешки смята, че хората не са разбрали какво е имал предвид с тази реплика.

"Всеки е свободен да прави с живота и тялото си каквото иска", каза Марешки. Според него хомосексуалистите във властта се крият и това ги прави зависими от хора, които разполагат с тайни записи на това, с което се занимават.

Попитан дали в парламента има наркомани, той отвърна: "Не съм докосвал наркотици и не пия алкохол. Не съм виждал други наркотици освен тези, които продавам легално в аптеките си."

"Приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването "такива хора" да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като "извращение" е недопустимо поведение на зам.-председател на Народното събрание и е противоправно", пишат на свой ред шест организации, сред които младежката ЛГБТ организация "Действие", БХК, "Ресурсен център Билитис" и "София прайд".

Те настояват Марешки да се извини. От неправителствения сектор смятат, че заместник-председателят на НС е нарушил Конституцията и извършва пряка дискриминация по признак сексуална ориентация, така както е разписана в Закона за защита от дискриминацията.

"Изказването му е и в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз, въпреки че в собствения устав на политическа партия "ВОЛЯ" е записано, че нейна основна цел е "да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи", казват в своето отворено писмо представители на гражданския сектор. Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса в която предлага господин Марешки, допълват те.

Организациите призовават Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа случая и ако установи нарушение на етичните норми за поведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?