Марешки обяви, че няма да даде подписи за конституцията на ГЕРБ

Марешки обяви, че няма да даде подписи за конституцията на ГЕРБ

Аптекарско-петролният бос и лидер на "Воля" Веселин Марешки обяви, че депутатите му няма да подпишат законопроекта на ГЕРБ за промени в конституцията.

Преди ден той коренно промени мнението си и от противник на свикването на Велико Народно събрание се превърна в поддръжник на идеята. Това породи подозрения, че именно "Воля" ще осигури нужните подписи до 120, за да бъде задействана процедурата за евентуално свикване на ВНС. ГЕРБ и коалиционните ѝ партньори от "Обединени патриоти" имат 116 депутати.

Сега обаче Марешки уточни, че за момента не смята да осигурява подписи за проекта, а евентуално ще подкрепи свикването на ВНС, ако процедурата бъде задействана.

"Не коментираме идеята на управляващите за промени в конституция, защото въобще даже не сме го разглеждали. Управляващите имат ангажимент, ако имат такова тяхно предложение, да съберат необходимите подписи и да внесат този проект. Чак когато това е факт, ние ще влезем в дебат въобще необходимо ли е Велико Народно събрание, за чието свикване е необходима подкрепата на 160 народни представители", каза той пред БНТ в четвъртък.

Ако "Воля" не осигури необходимите подписи, управляващите трябва да търсят подкрепа от изгонената от "Обединени патриоти" партия "Атака" или от ДПС.

БСП обяви, че отказва разговори с партията на Борисов по тази тема.

ДПС все още не са обявили официална позиция. Първият им отговор на предложението на Борисов бе стара реч на почтения председател на ДПС Ахмед Доган, в която се говори за необходимостта от "рестарт" на политическия модел. Борисов обеща "рестартът" да се случи с нова конституция и ВНС.

Миналата седмица Марешки смяташе, че свикването на ВНС е "губене на време" и партията му "вероятно ще гласува "против" предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция.

В сряда пък Марешки заяви, че именно сега е моментът за свикване на ВНС.

"В края на мандата, може би и в тази напрегната обстановка, в която и всички казват "нова конституция, ВНС", може би е най-доброто време, но не за да бъде намален броят на народните представители. Аз мисля, че българите не се интересуват от количеството народни представители, а се интересуват от качеството", каза той.

Това не е първият път, в който аптекарско-петролния бос, чиито депутати често през годините често са подкрепяли с гласовете си ГЕРБ и управляващите, коренно променя мнението си. В началото на миналата година само в рамките на един ден той обяви, че ще бойкотира работата на парламента, а после се отметна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?