Марешки пак се отметна: Напускат парламента, но ще осигуряват кворума

Марешки пак се отметна: Напускат парламента, но ще осигуряват кворума

Веселин Марешки и неговата партия "Воля" повториха "номера" си от ноември миналата година, като този път само в рамките на един ден отново първо обявиха, че напускат парламента, след което се отметнаха от думите си.

Сутринта

Най-напред сутринта в четвъртък лидерът на "Воля", който е и заместник-председател на парламента, обяви тържествено, че след БСП и неговата парламентарна група напуска Народното събрание. Той не посочи причини за решението.

"Причините към момента не мога да ви ги споделя, тъй като продължават разговорите. Те са лесни, повярвайте", каза Марешки пред журналисти, като не се разбра какво точно има предвид.

Той добави, че ролята на партията му била да осветява манипулациите и да сваля маските на политиците.

"Нека това решение да го приемете, като част от тази последователна политика", добави Марешки и обеща да разясни за какво говори.

Буря в чаша вода

Съобщението му предизвика известно вълнение сред политиците и журналистите в Народното събрание, които изчислиха, че така кворумът в парламента остава в ръцете на ДПС.

Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" има 122 гласа от необходими 121 за провеждане на заседание на Народното събрание. От началото на годината управляващите не могат да съберат сами кворум и през последните месеци работата на парламента беше в ръцете на опозицията. След решението на депутатите от БСП да напуснат парламента, управляващите обявиха, че сами ще си осигуряват кворум, но това така и не стана - всекидневно ГЕРБ и ОП разчитат на регистрацията на двамата независими депутати и на "Воля". При гласуванията партията на Марешки също често подкрепя управляващите, макар да твърди, че е опозиция.

На всичко отгоре в последните дни ГЕРБ бяха многократно обвинявани, че управляват съвместно с партията на Ахмед Доган. Поводът беше решението за опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство от над 8 млн. лв. В сряда беше взето решение все пак те да не бъдат опростени, а разсрочени, макар че парламентът вече гласува опрощаването на дълга.

От ДПС не коментират нито напускането на "Воля" и кворума, нито решението на ГЕРБ все пак да не опрощават задълженията на мюфтийството.

Управляващите обявиха, че не виждат проблем в това, че две парламентарни групи бойкотират работата на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов реши да успокои: "Имаме общо 121 депутати, няма криза. Няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори - страната е стабилна, парламентът работи", посочи Цветанов, въпреки че управляващите не са успявали да съберат кворум сами. Той добави, че не знаел за решението на "Воля", научил от изявлението на Марешки.

И обединените патриоти обясниха, че не били притеснени от напускането на "Воля". "Парламентът работи ли - работи. Добре ли работи - добре работи. Не виждам криза", обясни председателят на НФСБ Валери Симеонов.

От БСП също обявиха, че не знаели за намеренията на Марешки, нямали представа и каква е причината. "Вероятно напускат, защото ще вървят някакви разговори, ние ги знаем тези движения напред-назад на "Воля“ – ту подкрепят правителството, ту са в опозиция. Нека да изчакаме и ще видим колко време ще продължи и ще има ли цена това излизане и евентуално връщане", заяви Корнелия Нинова.

Следобед

Нинова този път се оказа права в съмненията си и вълненията около напускането на "Воля" се оказаха бура в чаша вода.

Като израз на "последователната" си политика в края на краищата часове по-късно варненският бизнесмен-политик заяви пред бТВ, че "Воля" ще осигурява кворум в парламента, но ще участва само в дебатите, които според тях са важни.

Според Марешки информационното пространство, както и обсъжданите теми в пленарната зала, са се пренаситили с теми, които не засягат пряко благоденствието на българския народ. Затова от партията искат да се срещнат с ГЕРБ в сряда, за да разберат каква е визията за продължаване на управленския мандат.

Това не е първият път, в който от "Воля" обявяват, че напуснат парламента. През ноември миналата година също отправиха такава закана, но така и не я изпълниха. Тогава поводът беше изказването на Валери Симеонов за "кресливи жени с уж болни деца".

След като отправиха заканата си от "Воля" присъстваха в пленарната зала и формираха кворума при при гласуването на бюджетните закони. А няколко дни по-късно обявиха, че всъщност няма да напуснат пленарна зала. Така бойкотът приключи преди да е започнал.

Тогава Марешки обяви, че "Воля" не е била и никога няма да бъде политически рекетьор.
"Казахме, че ако няма други начини за изхвърлянето на двамата от властта, можем да прибегнем в краен вариант и до неявяване в зала. Симпатизантите ни казаха, че това би било бягство от отговорност и не са ни пратили тук, за да се крием по кулоарите", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България