Марешки пита "Лукойл" купува ли петрол от "Ислямска държава"

Марешки пита "Лукойл" купува ли петрол от "Ислямска държава"

"Искам да разбера дали "Лукойл" купува петрол от "Ислямска държава". Това е моята реакция към тяхното съобщение." Това заяви пред Mediapool бизнесменът и политик Веселин Марешки в отговор на публичното изявление на бургаската рафинерия, която в сряда поиска да бъдат обявени имената на компаниите, през които дружеството на бизнесмена "ВМ петролеум" купува горивата за бензиностанциите си.

Варненският фармацевтичен бос, който от няколко месеца навлезе и на пазара на горива, продава бензина и дизела доста по-евтино от конкурентите си и първоначално успя да свие цените с около 30 ст. на литър. В четвъртък неговата бензиностанция във Варна продава бензин А95 на цена от 1.64 лв. при средна цена в деня за страната 1.80 лв., а дизел за 1.52 лв. при 1.70 лв. средно за страната по данни на сайта Fuelo.net.

"Купувам и от "Лукойл. Защо всъщност трябва да ви отговарям откъде купувам суровината. Не съм дилър и не знам подробности. Публично обявих, че съм купувал от всички големи производители – "Лукойл", ОМВ, "Еко Петролиум" и др.", коментира Марешки.

Преди няколко дни бизнесменът обяви, че продава горива от "Лукойл", които взима през "двама-трима посредници". "При настоящите цени на едро твърдението на господин Марешки, ако отговаря на истината, буди основателни съмнения, че въпросните посредници прилагат неправомерни практики, за да прикрият произхода на горивата си. Другият вариант е да продават на загуба, което също е забранено от закона", отбелязаха от "Лукойл" в сряда. Тогава от рафинерията призоваха компетентните органи да извършат незабавна проверка на тези дистрибутори и техните действия на пазара, както и да установят действителния произход на продаваните от тях горива.

Словесната престрелка идва в момент, в който Комисията за защита на конкуренцията проверява големите вериги бензиностанции, включително "Лукойл", за картел на пазара на горива. Рафинерията пък се инспектира за злоупотреба с монопол. Във връзка с разследването във вторник бяха иззети компютърни данни и документи от офиса на Българската петролна и газова асоциация.

В края на февруари от КЗК съобщиха, че извършен от тях секторен анализ е открил видими доказателства за това, че седем големи вериги бензиностанции у нас са се наговаряли за цените на горивата, а рафинерията "Лукойл Нефтохим" е злоупотребявала с господстващото си положение на българския пазар, продавайки по-скъпо тук отколкото навън.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?