Марешки пожела премиерския пост и няколко министерства

"Или участваме директно и носим отговорност, или не участваме в управлението"

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, чиято партия след няколко драматични обрата все пак прескочи бариерата и влиза в парламента с 4.16%, даде заявка за премиерския пост. Очевидно претенциите му са нараснали за по-малко от половин денонощие, тъй като в неделя вечерта той спомена единствено икономическото министерство като конкретно условие да подкрепи евентуален коалиционен кабинет на ГЕРБ.

"Земеделие, туризъм, енергетика, външна политика са областите, в които "Воля" е най-силна. Може да направим силно партньорско правителство, което да решава проблемите на страната. Нямаме самоцел. Имаме силни кадри във всички области. Компромиси по никакъв повод няма да правим, категоричен беше той. Или участваме директно и носим отговорност, или не участваме в управлението", заяви Марешки, чиито кандидат-депутатски листи станаха известни с това, че бяха съставени изцяло от по-висшестоящи служители в бизнеса му.

Той обясни своите очевидно разраснали се амбиции с наблюдението, че "това, с което се занимавам, рано или късно, става номер едно", добавяйки нескромно: "Аз министър няма да ставам!"

"Най-важното е формиране на стабилно правителство, но то не може да бъде направено на принципа "3-5-8" или "две министерства за този, три - за онзи". Стабилно правителство може да бъде направено само около няколко стратегически цели. Една такава цел е да се управлява страната като Естония – правилно и в полза на българския народ и държава... Вторият проблем, около решението на който трябва да се обединим, е демографската криза. Правителството и парламентът трябва да направят 10-годишна стратегия за решаването на този проблем", заяви още Марешки.

Като други основни приоритети на партията си той определи справяне с корупцията, борба срещу контрабандата и картелите, стабилни доходи, достойно заплащане на лекари, учители, полицаи, сигурност и добро образование.

Помолен да посочи с кои партии не би влязъл в коалиция, бизнесменът назова АБВ и Движение 21, които били "пенсионирани на президентските избори партии". Марешки обаче не изключи ДПС от възможните партньори на "Воля".

"Ако се направи равносметка на кампанията, видяхме бягство от дебат, всичко беше съсредоточено около черен пиар и фалшиви новини. "Воля" беше обект на нападки отвсякъде. Тази черна кампания отблъсна над 10% от избирателите и се стигна до там твърдите ядра да определят резултата на изборите, защото отвратиха хората и те не гласуваха", направи разбор той.

В тази връзка Марешки обяви, че партията му ще води война срещу фалшивите новини. В началото на пресконференцията си в понеделник той благодари на избирателите си, след което допусна лапсус, обещавайки им да не ги "продава": "Ние няма да ги продадем... ъъ, предадем. Продаваме... ъъ, продължаваме напред!"

Малко по-рано той коментира пред Нова телевизия, че първоначално "ще направим среща между "Воля" и Обединените патриоти и едва тогава ще говорим с ГЕРБ".

"Засега обаче не съм се чувал с никого от партиите от статуквото. Чакаме резултатите и очаквам да се обадят. По-вероятно е управление в дясно. Ако зависи от нас, ще поставим условия, които са добри за страната. Ние като държава трябва да подпомагаме младите семейства да остават в България", каза Марешки.

По думите му "от една страна ние сме победителите, защото направихме неща, които не бяхме правили досега. За нашите нестандартни идеи има подкрепа в обществото. При 5-форматен парламент е възможна коалиция и в ляво, и в дясно".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?