Марешки призна, че давал подкупи, но пък щял да е най-добрият премиер

Обеща да се коалира с партия, която ще се бори с корупцията, монополите и ще закове цените на горивата на 1.80 лв.

Марешки призна, че давал подкупи, но пък щял да е най-добрият премиер

Бизнесменът и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки призна, че понякога е давал подкупи, като по думите му е нямал избор. Подкуп ми е искан от "политически формации, които са управлявали в определени моменти, каза той в четвъртък пред бТВ, но без да посочи конкретни институции и хора.

И в това телевизионно участие Марешки разказа с недомлъвки как по времето на правителството на Пламен Орешарски е бил викан в централата на БСП на "Позитано".

"Поискаха определени неща от нас. Странен беше разговорът и безсмислен, но след това имаше реакция – отрицателна за мен, защото аз не отговорих на очакванията", разказа той, отново без да конкретизира какви "неща" са били поискани.

"Говорих с един човек, който ми каза: Председателите при нас се сменят, но аз съм съм винаги тук", отбеляза Марешки, след което призна, че е разговарял с Димитър Дъбов.

"По време на управлението на Орешарски ме викаха на "Позитано" 20 да давам обяснения. Тогава председател беше Михаил Миков, но аз говорих с Дъбов, който каза, че си е постоянен човек там. Веднага изключиха всички системи, заглушиха всичко, за да не се чува какво си говорим. Явно това е някакъв техен стил - аз срещу това се боря", каза Марешки.

"Защо имат такива системи, които включват и изключват, нещо заглушават в стаите си. Явно там постоянно водят нерегламентирани разговори”, допълни той.

Той обясни готовността си да дава подкупи не толкова с развитието на частния си бизнес, а с интереса на българските граждани:"Ако трябва спешно да си отворя бензиностанцията в София и някой ми пречи, а целта е българските граждани да я получат, аз ще се поддам".

"Ако дребен чиновник ми поиска 5000 лева за един подпис, аз какво да направя? Няма да вляза никога в схемата, ще направя дребен компромис", каза Марешки.

В този дух на откровения той заяви, че би бил най-добрия министър-председател: "Ако българските граждани решат, мисля, че бъда по-добър от всички досегашни премиери”.

"Никой не ме е съветвал да вляза в политиката, стана спонтанно, след като отворих бензиностанцията във Варна, във форумите започнаха да казваха: Марешки президент, Марешки министър-председател. И ние се включихме”, разкри той тайната на политическия си възход.

Освен това изтъкна, че би се коалирал само с партия, която се ангажира в борбата с корупцията, картелите и монополите и която е съгласна цените на горивата да са 1.80 лв.:"Това са моите условия, така че бих се коалирал само с този, който ги приеме. Ако ГЕРБ и БСП ги подкрепят, бих се коалирал и с двете партии. А кой ще предлага коалиция – това ще каже народът на 26 март. Аз виждам "Воля" като водеща партия или равноправен партньор минимум".

Лидерът на "Воля", който е водач на партийната листа в 25-ти избирателен район в София, заяви още, че всеки ден кани на дебат председателите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова, които съответно са водачи в същия район.

"Къде са обаче? Политиците на статуквото се срамуват от своето минало и говорят само за светлото бъдеще. Никой не говори, че те са създали монополите, че са сринали малкия бизнес. На 26 март избирателите ще дадат своята оценка какво е направено в миналото", каза Марешки.
Според социологически проучвания неговата партия има шанс да влезе в парламента като пета сила след ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти" и ДПС.

Той се отнася към Светльо Витков с "отвращение, като казва, че заветното кресло в парламента му е цел". Според него певецът на "Хиподил" просто иска да вкара 10 депутата в парламента и за това е направил коалиция с Реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?