Марешки се подписал под конституцията на ГЕРБ, без да я чете. Била едно нищо

Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "ВОЛЯ" Веселин Марешки призна пред бТВ, че не е чел проекта за конституция на ГЕРБ. Но пък го е подписал и подкрепил. Подписът му се появи 24 часа, след като той лично заяви, че партията му няма да участва. Аргументите за рязката смяна на позицията са два.

Първо, според Марешки целият български народ искал нова конституция и свикването на Велико народно събрание. Това било така още от 2009 г. Марешки обясни, че за нова конституция призовавал още президентът Георги Първанов. След него - партията на Христо Иванов "Да, България", както и държавният глава Румен Радев.

Вторият аргумент – в споровете около предложението за нова конституция отново се появило разделението БСП/ДПС – ГЕРБ/ВМРО.

"Ние на страната на БСП и ДПС не може да застанем", обясни Марешки. Той заяви, че не искал да го питат дали е патерица на БСП и ДПС, а и много хора му заявили, че ако застане на тяхна страна, не може да разчита на подкрепа. 

След това обясни, че не е чел проекта и не смята да го прави, защото той бил "нищо" и с неговия подпис нищо не се променяло.

"Не, не съм го чел, няма да го чета и сега. Това е нищо. Това е начало на разговор, това няма никакво значение. Абсолютно сериозно звучи. Това нищо не означава. Аз сега мога да се разпиша на този лист пред вас и нищо не променям", каза той.

Марешки обясни, че подкрепата му нямала нищо общо с правителственото решение за концесия на плажа "Кабакум – Север". Тя бе дадена на бившия депутат от "ВОЛЯ" Андон Дончев за следващите 20 години на 2 септември, когато ГЕРБ бяха фиксирали крайния срок за събиране на 120 подписа в подкрепа на проекта си за конституция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?