Марешки: Ще излезе, че мижави аптечки въртят далавери в ущърб на законния бизнес

Той очаква извинения, след като не е сред уличените в схемата с лекарствата

Марешки: Ще излезе, че мижави аптечки въртят далавери в ущърб на законния бизнес

Лидерът на "Воля" и аптекарски бос Веселен Марешки, който е обект на медийни разследвания и прокурорски проверки за далавери с лекарства, приветства акцията на службите от събота, разкрила схема за незаконен реекспрот на скъпи медикаменти. Самият той явно не е сред разобличените, което даде основание на партия "Воля" да декларира, че лидерът ѝ няма нищо общо със схемите. Преди ден службите оповестиха, че са задържали седем души в организирана престъпна група за износ на лекарства и са иззели медикаменти за милиони левове от над 60 адреса в страната.

Самият Марешки коментира пред БНР, че реекспортът е законна дейност, но изписването на фалшиви рецепти и износът на лекарства платени от НЗОК, не е.


"От 1991-ва година съм в бизнеса с лекарства -  живата история и единственият оцелял на такова високо ниво в този бизнес. От години алармираме за тези неща, само че псевдо-журналистически разследвачи, платени с нашите, с откарднатите пари, правят съвсем различни разследвания. Прокуратурата и органите ще ги разобличат, ще кажат, че съвсем други са далавераджиите с лекарства, но никой не ги търсеше досега. Поощряваме действията на прокуратурата в тази посока, а също така и в комисията, която в Народно събрание сега се направи. Колко пъти отиваме и им казваме, че сме готови да им съдействаме, за да ги открият, но никой не ни пита през годините", възмути се Марешки.

"Ще видите от разследванията какво ще излезе - че хора, които имат някакви мижави аптечки, въртят стотици милиони точно с такива далавери и по този начин конкурират реалния и законния бизнес. Това става по различни варианти! Хващат се с някой лекар, лекарят изписва рецепта, рецептата се взема, а въобще не се дават лекарствата. Направо се носи в Здравната каса. Здравната каса плаща и после лекарят и фармацевтът си делят парите. Това е единият начин. Другият начин, от това, което сега чувам, че са ги хванали -  от болницата се изписва уж лекарство, уж се дава на някой, държавата пак го плаща. То се краде, дава се на някой, той го изнася и пак си делят парите", разясни още "живата история" на аптечния бизнес.

"Пресичането на схемата е много лесно, защото на всяка рецепта, която е предадена в здравната каса, може да се отиде и да се види този пациент дали е вземал такива лекарства или не . Всичко се знае. Няма как някой да продава наркотици и някой да не знае. Има схема, има покриване на схемата", допълни Мареши и отбеляза, че "рано или късно всяка схема се разплита".

По повод разследванията в здравеопазването, Марешки заяви, че "Варненската терапевтична болница е рекордьор по незаконно вкарани пари в КТБ" но никой не им търси отговорност. 

"Месеци наред във водещи медии, включително в обществената телевизия, се наслагваше тенденциозно фалшивата новина, че схемите на реекспорт на скъпоструващи лекарства, с които се източва Националната здравноосигурителна каса, са свързани със семейния бизнес на нашия лидер Веселин Марешки. Тя бе лансирана от кого ли не - от политици, от псевдо-разследващи журналисти, от добре подсигурени за публикациите медии. Рано или късно обаче истината излиза наяве", се казва в позицията на "Воля".

"Сега стана ясно, че службите и прокуратурата са разкрили схема за реекспорт на лекарства – проблем, за който всъщност ние от "Воля" алармираме от месеци. Нещо повече - нееднократно сме декларирали, че ще подкрепим всяка законодателна мярка, която ще прекрати източването на НЗОК. Всички медии в събота отразиха новината, но никоя не посмя да каже цялата истина по темата. Обществената телевизия БНТ, която всички ние издържаме с данъците си, през последните месеци пускаше серия измислени "разследвания", насочени срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Тези "разследвания" изобщо не достигнаха до истината, която вчера беше изнесена от компетентните институции, защото предназначението им беше друго - да се внушава на хората, че г-н Марешки участва в незаконни схеми. Подобни статии излизаха редовно и в някои седмичници. Какво ще кажат сега сценаристите на тези фалшиви новини?! Ще имат ли мъжеството и морала да се извинят?! Не може в една демократична държава с лека ръка да бъдат допускани опити да се очернят почтени хора и почтен бизнес, защото някой от задкулисието има интерес от това. Ние няма да позволим истината да бъде скрита и темата да приключи за три дни, както много други такива. Подобен случай имаше с проверките на 900 нередовни бензиностанции през месец юни тази година. Обществото така и не разбра кои са нарушителите. А ако имаше дори само една на Веселин Марешки, това щеше да е топ новина седмици наред", заявява партия "Воля".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?