Маргарита Попова: Ако не бях вицепрезидент, щях да кажа друго за Цацаров

Маргарита Попова, Сн: БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова не желае да изрази публично оценката си за начина, по който Висшият съдебен съвет избра новия главен прокурор Сотир Цацаров.

"Не е важно дали ще видя аз това, което очаквам. Важна е оценката на обществото",  коментира тя в отговор на журналистически въпрос дали процедурата е оправдала обществените очаквания. "Ако бях другаде щях да говоря още и щях да ви кажа и други неща", каза Попова.

Посочи също, че вече е дала "коректния отговор за човека, който присъства в момента в президентската институция".

Освен това уточни, че провеждането на избори за високи държавни позиции не зависи само от кандидатите, но и от тези, които са ги издигнали.

"Има две нива (на отговорност), които трябва да се срещнат някъде – каквото е едното ниво, такова се очаква да бъде и другото. Важното е обществото да направи оценката след време и тя да бъде, че тези две институции работят в обществен интерес и работят по-добре от това, което сме свикнали да наблюдаваме до момента", коментира Попова, която бе прокурор и дясна ръка на бившия обвинител №1 Борис Велчев, преди да влезе в правителството на ГЕРБ като министър на правосъдието през 2009 г.

Тя отговори на въпроси по време на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев в понеделник по случай първата година от встъпването им в длъжност.

Начинът, по който бе избран новият главен прокурор, бе посрещнат с резерви от Европейската комисия и бе силно критикуван от опозиционни партии и неправителствени организации у нас, които призоваха Плевнелиев да не подписва указа за назначаването на Цацаров.

Президентът обаче подписа в рекордно кратък срок, без да си даде и едно денонощие за размисъл.

В продължение на месец мнозинството във ВСС разиграваше театър, в който участваха предизвестеният победител Сотир Цацаров и двама негови опоненти – Галина Тонева и Борислав Сарафов. В деня на избора дори бе проведено 11-часово заседание с подробно изслушване на кандидатите, а крайният резултат бе победа още при първото гласуване за фаворита на ГЕРБ, а за Тонева и Сарафов дори не бе гласувано.

Миналата седмица президентът определи случилото се като "сериозен напредък с въвеждането на нови изборни процедури". Той каза още, че за него това е голям прогрес и застава зад новоизбрания главен прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България