Вицепрезидентът уважила 3 от 1000 молби за помилвания

Маргарита Попова частично помилва убиец и замени най-тежката присъда за друг

сн. БГНЕС

Три от около 1000 молби за помолване е уважила вицепрезидентът Маргарита Попова през изминалата година. Тя е намалила с една година присъдата на осъден за убийството на майката на третото му дете. Заменила е наказанието на осъден за убийство, телесна повреда и изнасилване от доживотен затвор без право на замяна в доживотен затвор. Помилвала е осъден на две години затвор за кражба на вещи, който е в тежко здравословно състояние.

Маргарита Попова представи в четвъртък дейността на ръководената от нея Комисия по помилването, като предложи серия от анализи и препоръки към законодателната власт, съдебната система и други. Тя отново се обяви за отпадане на доживотния затвор без право на замяна, и заедно с екипа си в комисията констатира тенденция за постоянно увеличаване на тежестта на наказанията на фона обедняване на мотивацията за налагането им, липсата на политика за превенция на рецедива, липса на криминологична експертиза. От анализа на подадените молби изпъкват и пропуски в образователната система, като е установена тенденция колкото молителите да са по-млади, толкова са по-слабо образовани.

Замяна на доживотен затвор без право на замяна

Вицепрезидентът е уважила молбата на 58-годишен мъж, осъден на смърт за съвкупност от убийство, средна телесна повреда и изнасилване през 1990 г. През 1999 г. наказанието му е заменено с доживотен затвор без право на замяна. Той е престоял в затвора 22 години, от които 18 в изолация при специален режим. В момента мъжът моли за помилване на доживотен затвор.

Комисията е установила, че са настъпили устойчиви положителни промени в личността на осъдения. След смъртта на негов близък се е стигнало до катарзис в човека, който започнал да помага на другите затворници и да осмисля по различен начин живота си. Маргарита Попова лично се е срещнала с мъжа, за чиято позитивна промяна роля изиграл и служител на затворническата администрация.

Комисията смята, че замяната на наказанието би имало значение и за другите осъдени на най-тежкото наказание, че със собствени усилия могат да облекчат поведението си.

"Помилването не е прошка, а признание за усилията му", смятат от комисията.

Частично помилване

Единият от частично помилваните е 43-годишен мъж, осъден на 12 години затвор за убийството на майката на третото си дете, който е изтърпял почти 7 години от наказанието. Установено е, че престъплението е инцидентно, не е били планирано и извършено в тежък ефект след употреба на алкохол.

Голямо влияние за решението на комисията е оказал фактът, че той е запазил отношенията си с детето и с родителите на жертвата.

Той е помилван с една година от остатъка на наказанието, което е около 3 години. Съдът обаче би могъл да отиде към предсрочно освобождаване, като мотивите за частично помилване ще бъдат в плюс.

Вицепрезидентът е помилвала и мъж на 38 години, осъден на 2 години затвор за кражба на вещи, които по-късно е върнал. Той страда от множество тежки заболявания, като здравословното му състояние рязко се е влошило.

Комисията по помилването при президента е разгледала общо 1017 молби за помилване през миналата година. От тях 838 са постъпили след встъпване в длъжност на новия държавен глава, а 179 са заварени. На 844 молби е отказано помилване.

През втората половина на 2012 г. средно по 40 молби на месец са постъпвали в комисията, което приблизително съвпада със средномесечния брой молби при предходните президентски мандати.

Въпросът с помилванията бе повдигнат след края на мандата на президентската двойка Георги Първанов – Ангел Марин, които за десетте си години на "Дондуков" 2 отказваха публична информация по темата.

По време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са помилвани 529 души.

Споделяне

Още от България