Правосъдният министър Диана Ковачева потвърди:

Маргарита Попова е знаела за липсващия президентски указ

Маргарита Попова е знаела за липсващия президентски указ

Вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова е знаела още от 2009 година, че указът, чрез който президентът Първанов е упълномощил своя вицепрезидент Ангел Марин да помилва, е от първия мандат на двамата.

Това стана ясно в петък от отговора на министъра на правосъдието Диана Ковачева на парламентарно питане на Мая Манолова (БСП).

Според изнесеното от Ковачева Маргарита Попова е преподписала 285 указа за придобиване, освобождаване или възстановяване на българско гражданство и други 33 за помилване на осъдени.


Всички те са на база на Указ на президента Георги Първанов, издаден за правомощия на вицепрезидента Ангел Марин на 23 януари 2002 година

Така на практика става ясно, че в документацията, постъпила в Министерството на правосъдието, ясно е била посочена липсата на указ за пълномощията на Марин за втория му мандат с Георги Първанов.

Според Мая Манолова обаче и министърът на правосъдието е признал законността на указа, а процедурата е била изрядна. 

Отговорността е споделена между министъра и вицепрезидента, заключи още депутатът от левицата, твърдейки, че с подписа на министъра на Попова указите са се “валидизирали”.

“Тя е поела отговорност за съдържанието и целесъобразността на актовете”, допълни Манолова, като се възмути от публичните изяви на сегашния вицепрезидент, която разигравала театър с обяснението си, че допреди седмица била търсила указа за втория мандат в документацията на държавния глава.

Скандалът около Марин се разрази, след като той върна връчения му от президента Георги Първанов орден "Стара планина" заради думите на премиера Бойко Борисов, че не е трябвало да получава този орден и заради направеното сравнение, че както кучетата обичат пържолки, така Марин обича ордени.

С този коментар Борисов се опитваше да замаже нелепите си изявления около убийството на 18-годишната Мирослава от Перник, предизвикали вълна от обществени реакции. Малко по-късно лидерът на РЗС Яне Янев, в момента съюзник на ГЕРБ, насочи вниманието към помилванията от Марин.

Медиите нямат достъп до информацията за помилванията, тъй като според решение на съда разгласяването ѝ ще е в противоречие със закона за защита на личните данни.

"Аз съм за публичност и откритост на всичко, свързано с помилванията, да се даде публичност на предложенията на затворите, на комисията по помилванията и на решенията на вицепрезидента, да се открият всички преписки, откакто съществува тази институция", каза в едно от изявленията си след избухването на скандала Ангел Марин.

Марин декларира многократно, че е действал законно. В понеделник Марин отново отхвърли всички обвинения, че безпринципно е помилвал наркодилъри и убийци, обяснявайки, че заради обществената дискусия около броя на помилваните от него 533 души не можело да се разбере какви огромни усилия е полагал, за да се откликне безпристрастно на всяка молба.

Той твърди, че е помагал на много наркозависими, тъй като и в затворите се внасят наркотици. В отговор на упреците, че помилвани от него са продължавали престъпната си дейност, Марин добави, че не е имал правомощието да проследява поведението на тези хора.

Ангел Марин обяви, че планира оттук-нататък да се занимава с обществена работа, тъй като вече е постигнал върха на кариерата си като генерал и вицепрезидент.

Първата седмица на февруари официално бе потвърдено, че президентът Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин да помилва осъдени и да дава българско гражданство през втория мандат на двамата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?