Маргарита Попова горда, че България мотивира ЕС за борба с парите на мафията

Гордея се, че България и Ирландия мотивираха Европейската комисия да предложи директивата за отнемане на незаконно придобито имущество, коментира в понеделник в Брюксел вицепрезидентът Маргарита Попова по време на семинар, посветен на усъвършенстването на наказателното правосъдие в Европа и ролята на електронните системи в тази област.

Докато беше министър на правосъдието Попова работеше усилено за приемане на нов Закон за конфискацията, но в крайна сметка бе бламирана от групата на ГЕРБ под диктовката на Цветан Цветанов и проектът ѝ бе отхвърлен. Година по-късно в Народното събрание бе внесена преработена версия на закона, която все още не е приета окончателно.

Вицепрезидентът разказа, че преди две години със своя ирландски колега са поставили в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи въпроса за отнемането на имущество. В началото на март еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Сесилия Малмстрьом представи проект за евродиректива за конфискацията на незаконно придобитото имущество. По подобие на българския проект за закон, директивата допуска в някои случаи да се отнема имущество без да има присъда по наказателно дело.

Според Попова идеята за създаването на европейския електронен портал по въпросите на правосъдието също е била българска. Целите на портала са улесняването на достъпа на
гражданите до правосъдие, представянето на процедурите в отделните страни от ЕС в сферата на правосъдието и осигуряването на възможност за сътрудничество в трансграничните следствия по тежки случаи. На този фон в България вече 17 години се разработва Единната информационна система за противодействие на престъпността, която все още не работи.

Маргарита Попова допълни, че след 11-ти септември 2001 година въпросът за международното сътрудничество при разследването на тежките престъпления е добил допълнителна важност. Тя напомни, че в резултат на това ЕС има европейски заповеди за защита, арест и събиране на доказателствата. Вицепрезидентът отбеляза, че продължават разговорите за обособяването на европейска прокуратура.

Попова коментира, че стремежът е формулирането на общи европейски критерии при разследването на тежки трансгранични престъпления като прането на пари, трафика на хора и тероризма.

"Няма как да има успех на разследванията в ЕС и по света без единни методология и процедури, разследване и следствено сътрудничество. Ефективността на наказателното правораздаване изисква обединени усилия в ЕС, в сътрудничество с напреднали държави отвъд океана", коментира вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Семинарът в Еевропейския парламент е организиран от евродепутата Мария Неделчева и Центъра за изследване на демокрацията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?