Маргарита Попова иска повече правомощия за ОЛАФ и европейска прокуратура

Сн. БГНЕС

ОЛАФ трябва да получи по-широк периметър за действие, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя говори на заключителната сесия на конференцията на Международната правна академия "Да направим борбата с корупцията в Европейския съюз по-ефективна”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Попова посочи, че в ЕС отдавна действат транснационални международни криминални структури, които чрез стопански престъпления атакуват общността.

 

"Не е достатъчно да изработим еднотипни текстове в наказателните закони. Наложително е, като програма минимум, да възприемем еднотипни практики на разследване и еднотипна оценка на доказателствения материал”, отбеляза Маргарита Попова.

 

Вицепрезидентът се обяви за повече политическа интеграция в Европейския съюз и изрази удовлетворение от набиращия скорост дебат за изграждането на обща европейска прокуратура.

 

"Особено силен акцент поставям върху кадрите в националните съдебни системи, върху техния подбор. Знаем отлично колко осъзнато е изкушението на политическата класа да аранжира съдебната власт така, че последната да я обслужва. Всъщност, благодарение на този "аранжимент” сега изживяваме тази криза”, коментира още Попова.

 

"Антикризисната програма на Европейския съюз задължително трябва да включи единна антикорупционна стратегия, на равноправно място до числата на финансовата помощ. Главната роля в стратегията трябва да бъде отредена на съдебните системи и устойчивото правораздаване в европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие", заяви вицепрезидентът.

 

"Върнем ли върховенството на закона, гражданите на Европейския съюз ще си отдъхнат и ще си върнат надеждата”, каза българският вицепрезидент, който закри форума в малтийската столица Валета.

 

"Не бива да се отказваме от педантична взискателност по темите правосъдие, вътрешен ред и човешки права. Неглижирането на контрола в тези сфери би било фатално за Съюза”, заяви Маргарита Попова.

 

Тя посочи, че част от причините за феномена, който се нарича финансова, икономическа и дългова криза, е сериозното надценяване на възможностите на пазара и конкуренцията при дефицит на достатъчно контролни механизми в условията на непрекъснати структурни и законодателни промени.

 

Системни нарушения на принципа за върховенство на закона, отсъствието на мониторинг за наличие на корупционни практики и за нивата на корупция във всяка държава-членка на ЕС, недостатъчното равнище на правната интеграция, включително в областта на наказателното правосъдие, трансграничната престъпност и тероризъм, също са част от причините за днешната криза.

 

"Корупцията може да подкопае и най-добрите нормативни решения, а неефективната съдебна система може да обезсърчи който и да е инвеститор”, заяви Маргарита Попова.

 

Пред участниците във форума Маргарита Попова определи като "безусловен приоритет” опазването на финансовите интереси на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България