Маргарита Попова: Корупцията е обхванала огромни маси от властта

Сн. БГНЕС

Корупцията стои в основата на силно изразеното социално недоволство, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. По думите ѝ корупцията е обхванала огромни маси от властта, които се предпазват един друг, поради което преодоляването ѝ е много трудно, но възможно само с постоянство, упоритост, жертви.

 

В лекция пред студенти във Велико Търново тя каза, че е "необходимо да се обърне внимание на това докъде е стигнала системата, в криза ли е и как може да бъде преодоляна, или трябва да бъде сменена".

 

"Няма как да имаме по-справедлив свят, ако не излезем честно и не кажем, че в огромната си част социалните беди и неволи на милиони хора по света се дължат на алчност и на корупция, която трудно можем да овладеем", каза вицепрезидентът, цитирана от "Фокус".

 

Тя коментира още, че въпреки трудностите, България не се е провалила през изминаващата 2013 година.

 

"На всички е трудно, но какво да кажат народите от Сирия и от Северна Африка", отбеляза Попова, цитиран от БТА.

 

По думите ѝ, като показваме на тези хора, че сме в състояние да им помогнем, да ги подкрепим, да се отнесем с тях както подобава, това означава, че не сме се провалили.

 

Тя отбеляза, че през следващата година българите трябва да се научат да се уважават повече.

 

Хората искат да имат достойнство и сами да управляват живота си, а не да живеят с подаяния и това е правилно искане. Всеки, който и да дойде на власт, ще трябва да работи в тази посока, каза Маргарита Попова.

 

Вицепрезидентът смята, че каквито и да са приоритетите, те не могат да бъдат реализирани без правосъдието и неговата възможност да наказва "щенията на много хора, включително и на политиците, да злоупотребяват със закона заради лично или групово обогатяване".

Споделяне

Още от България