Маргарита Попова: Не бих казала, че съм "Шарли ебдо"

Вицепрезидентът Маргарита Попова. СН. БГНЕС

Като човек на словото не бих казала, че съм "Шарли ебдо". Защото въпросът е комплексен. Мимолетната емоция на тази красива картина на дефилиране на европейските и световни лидери е хубава като солидарност, изразена в един момент. Обаче аз съм човек и на разума, освен човек на словото, и си мисля по-често за това защо се стигна дотам, каза вицепремиерът Маргарита Попова в неделя пред бТВ.

"Този трагичен инцидент показа как може да се използва религията, изкуството, словото. Показа доколко свободата на словото може да диктува на отговорността при използването на словото", заяви Попова и добави, че се пита по-скоро кои са тези млади хора, кой ги възпитава, кой ги надъхва срещу молива да извадят автомата.

"Какво се случи след този парад на солидарността в Париж? Използвахме нещастието, за да ограничим или да държим на свободата на словото и неограничеността му? Службите за сигурност в Европа започнаха да мислят не как да защитим словото, а започнаха да мислят повече за сигурността", коментира Маргарита Попова.

По думите ѝ световните лидери трябва да се замислят и да покажат повече загриженост за обикновените хора. Вицепрезидентът разкритикува поведението на делегатите на Световния икономически форум в Давос, които пристигнали с луксозни автомобили, самолети и демонстрирали висок стандарт.

Тя обобщи ролята си след трите години на вицепрезидентския пост. "От върха на президентската институция аз съм в низините долу, при хората и виждам две неща: бедността, в която е потънал народът, и социалната чувствителност на елитите, която е много притъпена", заяви Попова.

Като пропуск в управлението на страната тя посочи загърбването на духовността, на идентичността, на стратегията на конституционните разпоредби за това, че България е социална държава с пазарна икономика, недостатъчното развитие на регионите и недостатъчните усилия за интегриране на малцинствата. Вицепрезидентът отбеляза, че не се използва достатъчно потенциалът на учените в България и липсва структурна реформа. Като положителна заявка оцени Попова помощите, които правителството отпусна за най-бедните, но подчерта, че това не бива да се прави веднъж или два пъти годишно. "Социална политика не се прави с раздаване на пари на калпак", каза тя.

Попова сподели, че ѝ е неприятно на официални посещения в ЕС да я наричат вицепрезидент на най-бедната държава в Европа. "Чувството ми за национална чест и достойнство се чувства накърнено, защото знам, че може да има подобрение в този спектър от една страна, а от друга - някакъв тих гняв, че е толкова притъпена социалната чувствителност у елитите", каза тя.

Маргарита Попова отрече да има разнобой между нея и президента Росен Плевнелиев и заяви, че двамата гледат в една посока, макар понякога да са на различни мнения. "Полезно е обаче да се чуят гласовете и на двамата. Аз съм между обикновените хора, с които говорим на един език. Мнозина искат да чуят това, което аз говоря с тях. Но не мога да очаквам държавният глава да се съобразява с неща, които аз предлагам, понякога тези неща си ги върша сама, понякога те се случват по-късно", обясни Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България