Маргарита Попова не е помилвала никого през юли

Вицепрезидентът Маргарита Попова не е помилвала нито един човек през юли, когато е разгледала общо 93 молби от 73 лица, съобщиха от президентството.

92 от преписките са решени с отказ, а един от случаите е наложил по-обстойно проучване на място от експерти на комисията. Най-много са разгледаните молби на осъдени за кражба - 55 и за убийство - 10 молби.

Във всички разгледани случаи Комисията по помилванията е анализирала с особено внимание здравословното и семейното състояние на осъдените, преценяван е критерият хуманност в съотношение с основни принципи и постановки на наказателната политика, както и правата на третите лица.

Въпросът с помилванията бе повдигнат след края на мандата на президентската двойка Първанов - Марин, които за десетте си години на "Дондуков" 2 отказваха публична информация по темата.

За 10 години вицепрезидентът Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията в президентството. По време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са помилвани 529 души. От тях 232 случая са на осъдени за убийство.

Споделяне

Още от България