Маргарита Попова обяви, че е готова да се кандидатира за президент

Водоразделът Плевнелиев – Попова се нарича Пеевски

Маргарита Попова, сн. БГНЕС

Маргарита Попова изрази готовност да се кандидатира за президент. Това заяви самата тя в петък пред притежаваната от Делян Пеевски телевизия "Канал 3". Попитана дали е готова да се впусне в битката за поста на държавен глава, Попова отговори "Защо не?" и допълни, че президентската институция има нужда от грижовен стопанин и родолюбец, който обича отечеството си и който цени връзката между поколенията.

На въпрос дали България е готова за жена президент, тя даде пример с течащата в момента кампания на Хилъри Клинтън в САЩ и припомни, че в Бразилия вече има жена президент (Дилма Русеф).

Попова за пореден път нападна президента Росен Плевнелиев, като посочи, че "президентската институция допринесе за разделението между българския народ и аз имах не едно изказване за това". "Имаше погрешни ходове и изтървани думи", заяви Попова.

По думите ѝ "не може и не трябва да се подменя бъдещето на нацията с креслив пиар, защото така няма как да има национален напредък".

"Президентската институция има уникалната способност да обединява политическия елит, за да се водят смислени разговoри за това, какво е възможно, какво изисква животът днес, как и кога ще се случи и какъв ще бъде ефектът", заяви Попова.

Тя каза още, че "трябва на една маса да се събере цветът на нацията и в сговор и съгласие да се постигне това, което е необходимо".

"Тези малки неща не успяват да се случват дори под купола на нашата институция и затова на обикновения човек му изглежда, че всичко върви през глава", добави тя.

Ден по-рано, по време на годишната отчетна пресконференция на президента, в която традиционно участва и вицепрезидентът, Маргарита Попова коментира, че си оставя отворена вратичка да се кандидатира за поста.

Самият Плевнелиев отказа да коментира дали ще се кандидатира за втори мандат на изборите тази есен.

Маргарита Попова демонстрира системно несъгласие с президента Плевнелиев по ключови теми като съдебната реформа. Това тя направи и на пресконференцията, когато омаловажи скандалите във Висшия съдебен съвет с въпроса "Докога нацията ще се занимава с SMS-и?". преди това Плевнелиев определи като "дискредитиращо" решението на ВСС да избере за свой представляващ Димитър Узунов, известен като "човека на Бойко" във ВСС.

Водоразделът Плевнелиев – Попова се нарича Пеевски

Както е известно, Плевнелиев и Попова бяха министри в първия кабинет "Борисов" и ГЕРБ ги излъчи като кандидат-президентска двойка на изборите през 2011 г.

Публичните им позиции започнаха отчетливо да се разминават след скандалния избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни 2013 г. Още същия ден Плевнелиев настоя парламентът да преразгледа решението си, защото е неприемливо и непрозрачно. Той открито подкрепи гражданските протести "ДАНСwithme" срещу избора на Пеевски и прераснали в бунт срещу кабинета "Орешарски" и "модела КОЙ".

Маргарита Попова се оказа от другата страна на барикадата и се идентифицира недвусмислено с каузата на "модела КОЙ", защитавана от кръговете около ДПС, БСП, Корпоративна банка и ченгеджийския им мозъчен тръст в библиотекарския университет УниБИТ.

В онзи момент ТВ7 бе медийният рупор на империята КТБ, олицетворявана от тандема Цветан Василев – Делян Пеевски. Още в разгара на протестите вицепрезидентът Попова бе "разпозната" от тогавашния шеф на ТВ7 Николай Бареков като бъдещ държавен глава, а тя така и не се разграничи. В същото време настоящият евродепутат организираше контрапротести срещу Плевнелиев, заради принципната му позиция, че протестите срещу "модела КАЙ" изразяват справедливите искания на обществото.

Контрапрезидентът

По време на тези събирания, основно на младежи с добро телосложение и спортно облекло, се държаха речи как Маргарита Попова е достойна да заеме президентския пост след отстраняване на Плевнелиев. По тази причина Попова бе титулувана от активисти на "ДАНСwithme" като "контрапрезидент" (по аналогия с контрапротестите, организирани от тогавашните управляващи срещу гражданските протести).

Противопоставянето ѝ срещу държавния глава стана още по-активно впоследствие, когато се разграничи се от инициативата му да предложи референдум за изборните правила, която бе подкрепена от гражданските протести. През пролетта на 2014 г. Попова разкритикува екипа на Плевнелиев за това, че не се мотивира достатъчно добре при налагане на вето върху приети от парламента закони.

"Искам ми се всичко това, което излиза като документ от президентската институция да бъде много дълбоко юридически мотивирано, да има дълбока юридическа обосновка, вещина и юридическа изисканост", заяви Попова през април 2014 г. точно в момент, когато Плевнелиев бе подложен на силни и непрестанни атаки от страна на БСП и ДПС, че връща неаргументирано законодателни промени на мнозинството.

Едва месец по-късно вицепрезидентът откри нов фронт срещу държавния глава, оспорвайки намерението му да не се яви пред кампанийно създадената от тогавашните управляващи временна анкетна комисия в парламента, която да разследва срещата му с директора на австрийската енергийна компания ЕВН (EVN) Щефан Шишковиц.

"Аз съм абсолютно убедена, че в конкретния случай, президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор", заяви Маргарита Попова само ден, след като самият Плевнелиев бе декларирал: "Категорично няма да отида в тази комисия и не, защото имам какво да крия, а защото не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива".

По тази тема дори бе образувана проверка на прокуратурата, която обаче бе прекратена, след като в публичното пространство бяха изтъкнати достатъчно много правни аргументи за нейната противоконституционност. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче така и не призна гаф, коментирайки лаконично, че образуването ѝ не било плод нито на правна неграмотност, нито на политическа поръчка.

Тези случаи далеч не са единствените сигнали за двата диаметрално противоположни курса, възприети от президента и вицепрезидента. Друг подобен пример бе категоричната позиция на Плевнелиев да не назначава посланици с агентурно минало в ДС, на която Попова реагира, приемайки отличие от последния директор на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов, известен с прозвището "Гестапото".

Вицепрезидентът не се поколеба директно да противопостави фигурата си срещу тази на държавния глава, коментирайки, че "една група харесва президента, а друга група харесва принципните послания на вицепрезидента".

През последната година Маргарита Попова зае позицията на главния прокурор Сотир Цацаров срещу предложената от бившия министър на правосъдието Христо Иванов съдебна реформа, най-вече заради отхвърленото впоследствие предложение за разпределението на квотите в двете колегии на ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?