Маргарита Попова: Подборът на кадрите в съдебната власт е най-важен, а не процедурите

Маргарита Попова: Подборът на кадрите в съдебната власт е най-важен, а не процедурите

Авторитетът на съдебната система зависи от самата система, от членовете на Висшия съдебен съвет и от тяхната концепция за работата, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в отговор на репортерски въпрос по време на среща с журналисти в Габрово в петък. По думите ѝ Стратегията за продължаване на съдебната реформа, изработена през 2010 година, е добър документ и трябва да се следва, за да усетят гражданите, че има устойчив напредък, предаде БТА.

Попова посочи, че другото важно обстоятелство е подборът на кадрите, който е най-важен, а не толкова процедурите, защото хората създават законите, привеждат
ги в действие и ги прилагат.

Всеки магистрат в съдебната система е удостоен с много висока чест и трябва да изпълнява задълженията си с достойнство, и да бъде независим.

Президентската институция подкрепя всички патриотични национални инициативи за отбелязване на годишнини, национални празници и събития, свързани с историческата памет. Винаги сме заедно с областните- и с общинските администрации, които работят в тази посока, защото историческото безсмъртие значи нещо да дадеш от себе си.

По думите ѝ чрез такива национални чествания у всички нас укрепва надеждата и патриотичното чувство.

Вицепрезидентът Маргарита Попова разговаря с кмета на града Таня Христова, а след това разгледа експонираната на открито изложба, посветена на девическия манастир "Свето Благовещение" по време на Руско-турската освободителна война.

По-късно вицепрезидентът участва в тържествената вечерна проверка, посветена на 135-годишнината от Шипченската епопея на централния площад "Възраждане".

Споделяне

Още от България