Маргарита Попова: Шенген е въпрос на политическо решение, България е готова

България е изпълнила всички технически изисквания за Шенген и присъединяването на страната ни е въпрос на политическо решение. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова, която откри семинар на Европейската правна академия за опазването на външните граници на ЕС в Трир, провинция Райнланд-Пфалц, съобщиха от пресслужбата на президентството.

 

Според Маргарита Попова са налице всички предпоставки страната ни да не допусне дефицит на сигурност по външните граници на ЕС, като същевременно запази условията за прилагане на принципа за свободно движение на хора и стоки.

 

"Изключително важни са съвместните и добре координирани действия на компетентните органи на държавите-членки на ЕС", каза Попова.

 

Тя посочи, че през последните години България провежда дългосрочна, единна и ясно формулирана политика за опазване на европейската външна граница, борбата с незаконната миграция и трафика на хора. Като вицепрезидент тя потвърди отново ангажимента на страната ни за изпълнение и прилагане на общите европейски политики в тази област.

 

Тя посочи, че на фона на сложната миграционна картина ситуацията в България е спокойна, като през 2011 година дори е отчетен спад от 2 на сто в опитите за нелегално влизане на имигранти на територията на страната спрямо предходната година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?