Маргарита Попова: СРС-скандалът руши доверието към институциите

Маргарита Попова: СРС-скандалът руши доверието към институциите

Скандалът с подслушванията руши доверието на гражданите към институциите, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в петък.

"Не е толкова важно какъв ще бъде ходът и как ще завърши този скандал. Дали ще се окаже верен или неоснователен. Еднакво лошо е. Лошо е, защото се руши доверието на гражданите към институциите в страната и се руши имиджът на държавата навън. Задължение на прокуратурата беше да поеме този сигнал и да направи проверка", коментира Попова по повод разкритите от прокуратурата фрапиращи нарушения при подслушването в МВР, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и сегашният Петя Първанова отричат.

Попова, която е бивш правосъден министър в кабинета "Борисов", а преди това прокурор, заяви още, че преди повече от 10 години вече е правена подобна мащабна проверка за подслушвания.

" Аз съм била свидетел и знам, че преди повече от десет години подобна проверка, във връзка със скандал за подслушвания, е правена - грандиозна, мащабна проверка, по времето на бившия главен прокурор г-н Филчев. Проверката тогава беше много задълбочена, много мащабна - и нашироко, и надълбоко се проникна от компетентен екип. Бяха открити много организационно-административни нередности. Какво ще се случи сега, не е моя работа да го коментирам. Работа е на прокуратурата, която е длъжна да приключи проверката законосъобразно и да предложи търсене на отговорност", каза Попова.

Тя бе на посещение в Ловеч, където бе гост на празника на езиковата гимназия в града. По-късно Попова има среща с директори на езикови гимназии от цялата страна във връзка с реализацията на проект за изучаване на демокрация и право в елитните български училища.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?