Маргарита Попова все още не е помилвала никого

Над 580 молби са се натрупали в президентството

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова все още не е помилвала нито един осъден. Тя съобщи в понеделник, че само през последния месец Комисията по помилване към президентството е разгледала е разгледала 200 молби, като не е предложила нито една от тях да бъде уважена.

Най-много от разгледаните молби са на осъдени за кражби - 46, на осъдени за убийство - 40, за грабежи - 30, за грабеж, придружен с убийство или с опит за убийство – 17.

В комисията са се натрупали общо 583 молби за помилване, като 274 от тях са заварени от мандата на президентската двойка Първанов- Марин. Документите, необходими за взимане на решение, се събират средно за 3 седмици.

"Помилването като институт не замества съдебната система, вицепрезидентът не е съдебна инстанция. Помилването не коригира съдебната практика. То не замества дейността на прокуратурата. Помилването не замества дейността на администрацията на местата за лишаване от свобода. Това са четирите основни постулата, които ни ръководят в нашата дейност”, заяви вицепрезидентът.

Маргарита Попова вече даде заявка, че рядко ще използва възможността за помилване, и ще се съобразява с мнението на експертите.
Попова съобщи още, че комисията по помилването вече е създала регистър на гражданите, които депозират молби за помилване, а ще има и библиотека, в която да се пазят по-сложните казуси.

Председателят на Комисията по помилванията Ива Пушкарова каза от своя страна, че се полагат усилия да се стандартизира работата и да се усъвършенстват процедурите по разглеждане на молбите. Така комисията е успяла да съкрати срока за произнасяне по отделните молби от три месеца на един.

"Внимаваме помилването да не компрометира хуманността, която държавата дължи и на пострадалите лица. В една работеща правна система помилването е рядкост. Стремим се да не ревизираме присъдите на съдебната власт. Внимаваме помилването да не води до омаловажаване на извършеното. Помилването не може да поощрява дейности на укриване на осъдения", коментира Пушкарова.

Тя посочи, че при разглеждането на молбите се преценяват заедно различни фактори – здравословно състояние, семейно положение, риск от рецидив и др.

Попова отбеляза обаче, че има обстоятелства, които могат да надделеят, като например влошено здравословно състояние.

Въпросът с помилванията бе повдигнат след края на мандата на президентската двойка Първанов-Марин, които за десетте си години на "Дондуков" 2 отказваха публична информация по темата.

За 10 години на "Дондуков" 2 бившият вицепрезидент Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията в президентството. Общо по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са помилвани 529 души. От тях 232 случая са на осъдени за убийство.

Споделяне

Още по темата

Още от България