Маргарита Попова защити Ангел Марин за помилванията, за които обаче не бил упълномощен

Липсващ указ за бившия вице поставя под въпрос 14 хил. дадени гражданства и стотици помилвания

Вицепрезидентът Маргарита Попова защити действията на предшественика си Ангел Марин по повод обвиненията, че е помилвал около 150 убийци и дилъри на дрога,  включително и престъпници с още невлязла в сила присъда, като поясни, че случаите са били разглеждани от комисия по помилванията и Марин е поел лична отговорност само за 10-12 човека. В интервю пред бТВ, което е първото след встъпване в длъжност, Маргарита Попова обаче съобщи, че все още не е открила сред предадените ѝ документи указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента Марин за мандата от 2007 до 2012 г.  Практиката е президентът да възлага с указ част от правомощията си на вицепрезидента, което е предвидено в конституцията като това става с указ.

Според Маргарита Попова ако указът не бъде открит, това би бил много неприятен формален пропуск, който може да доведе до правен хаос във връзка с хората, които Марин е помилвал или на които е дал гражданство (14 000 гражданства са били дадени само за миналата година), т.е. може да се окаже, че те са незаконни.

 Попова смята, че дори да се окаже, че указ няма, нещата “ще останат такива каквито са, иначе представяте ли си какъв правен хаос...Много е неприятно, много неприятно в чисто юридически план, ако такова нещо е било пропуснато да се направи, но администрацията на президента...Не знам, аз не допускам, че може да се случи такова нещо...“, заяви вицепрезидентът.
 
Маргарита Попова изтъкна, че хората искат повече откритост за случаите на помилване на лица с влезли в сила ефективни присъди. Няма нищо лошо да излизат имената на помилваните, но трябва да има правна уредба, каза още Попова. Тя припомни решение на Върховния административен съд, според което имената на помилваните затворници не могат да се оповестяват публично, защото Законът за личните данни не го позволява.

Информацията за помилваните от Марин бе упорито укривана от президентството по време на двата мандата на Първанов и Марин, но преди два дни агенция БГНЕС разпространи шокиращите данни за броя и вида на престъпниците, освободени с подпис на бившия вицепрезидент.

По този повод Ангел Марин заявява петък пред в. "24 часа", че не се притеснява от подробна проверка на извършените от него помилвания, тъй като по време на двата си мандата е действал според закона и разписал само за "болни и умиращи".

 "Аз нося цялата отговорност за помилванията. Затова заявявам, че нямам никакви притеснения от каквито и да било проверки - нито от морално, нито от законово естество", заявява Марин, след като заради скандала от екипа на президента Росен Плевнелиев анонсираха предстояща промяна в правилата и условията за помилване.

"Повече съм прилагал строгост, отколкото снизходителност, а опити за ходатайства е имало много. Помилвах дилъри на дрога, защото закон намали наказанието. Нося цялата отговорност за всички предсрочни освобождавания. Нека комисия да провери всичките случаи, в които съм опростил присъди. Убийците, които съм пуснал по-рано, бяха болни или умиращи", казва Ангел Марин.

Той отрича в дейността му като вицепрезидент да е имало дори и един случай, в който да е освободил от затвора човек с все още невлязла в сила ефективна присъда.

Не трябва да се спекулира политически, защото не виждам нищо нередно, коментира Маргарита Попова в петък пред бТВ.

"Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления – помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н. Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", заяви Попова, която е бивш правосъден министър и прокурор.

Според нея в много редки случаи вицепрезидентът взима самостоятелно решение за това на кои престъпници да върне свободата. През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки, обясни тя.

"Помилването става задължително след влизане в сила на присъдата. Има случаи, в които Комисията по помилванията дава становище, че даден човек не трябва да се пуска на свобода, но вицепрезидентът решава сам да поеме отговорността. Г-н Марин е помилвал общо 533 души за двата си мандата, като при едва 10-12 от случаите сам е решил да поеме отговорността за тези хора", каза Маргарита Попова.

Тя поясни, че няколко пъти се е срещала с Ангел Марин: "Говорихме за гражданството, за помилванията и за всичко, с което се занимава вицепрезидентът."

Маргарита Попова е разгледала документите, свързани с помилванията и е видяла, че има комисия, занимаваща се с тях, която е създала свои правила и принципи за помилване на осъдени. Сигурно има неща, които трябва да се поправят, но хората не са работили без правила, те са работили организирано, подчерта тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?