Маргините окончателно обявени за невинни

снимка БГНЕС

Върховният касационен съд окончателно оправда Красимир и Николай Маринови – братя Маргини по обвиненията за подготовката на убийствата на Любен Гоцев и на вече покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора. Делото продължи над 5 години, а в началото бе сочено като пример за борбата на България с организираната престъпност. През цялото време то бе наблюдавано от Европейската комисия и бе пример за "дело с голяма обществена значимост".

С решението си от четвъртък ВКС напълно потвърди присъдата на апелативния съд. Признати за виновни останаха само "дребните риби" в процеса - Бисер Илиев, Веселин Тошев, Иво Карагеоргиев и Стефан Рангелов. Те ще трябва да излежат съответно 2 години и 10 месеца, 3 години и 6 месеца, 4 и 5 години затвор. Тримата бяха признати за виновни за сформирането на организирана престъпна група за мокри поръчки и че са се снабдили с оръжие, боеприпаси и лек автомобил, а целта им е била да убият Гоцев и Дамянов.

По време на процеса Гоцев и Дамянов заявиха, че нямат никаква представа защо братята биха поръчали смъртта им. Доктора не успя да даде показания, тъй като бе разстрелян малко преди започването на делото. Целият процес лежеше върху показанията на защитения свидетел Велин Добрев.

"Вината на подсъдимите Красимир и Николай Маринови не може да се приеме като доказана само въз основа на показания, основани на предположения, на получена информация от слухове, на обстоятелството, че някой с някого се познава, че е пътувал чрез туристическа агенция и е пребивавал с определени лица в един хотел, че копие от документ за самоличност на близък на едните подсъдими се е намирал в друг от подсъдимите", се казва в решението на Върховният съд.

Прокуратурата е остро критикувана за липсата на разграничение за индивидуалната вина на всеки от братята Маргини. В българското право наказателната отговорност може да е единствено лична и това, че двамата са братя не означава, че заедно са извършители предполаганото престъпление, се казва в мотивите на ВКС.

"В обвинителния акт и протеста (на прокуратурата до ВКС – бел. ред) липсва ясно и точно описание на конкретното поведение на подсъдимите Красимир и Николай Маринови, от което да се изведат признаците на престъпленията, за които са им повдигнати обвинения. Вината не може да се предполага или да се доказва с установяване на емоционална връзка, предположения или вероятности, на каквито са основани твърденията в протеста", заявяват върховните съдии.

В момента срещу големия Маргин Красимир се води дело за поръчителството на убийството на радиоводещия Боби Цанков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?