Мариана Георгиева "разпуска" на мач на Григор Димитров в Лондон

Спортният министър Мариана Георгиева е в Лондон, за да наблюдава мача на Григор Димитров от третия кръг на турнира "Уимбълдън" в петък, но не е ясно в какво си качество, съобщи dnevnik.bg.

Георгиева е заминала с поне още двама служители от министерството за Лондон, като единият от "делегацията" е директорът на дирекция "Елитен спорт" Виолета Нинова, а другият е представител на отдел "Връзки с обществеността и Протокол”.

От пресцентъра на министерството коментираха, че Георгиева е сама в Лондон като частно лице и че тя също има нужда да "разпусне" през уикенда. Не е ясно в какво си качество са другите двама представители на министерството - дали като частни лица или са командировани. 

Чрез министерството на външните работи е изпратено съобщение до посолството в Лондон да очакват делегация от спортното министерство.

Тримата представители на спортното министерство са по покана на Българската федерация по тенис, която им е издала акредитации за "Уимбълдън". 

Посещенията на спортния министър на турнири в чужбина не е необичайна практика и често пъти е част от дипломацията - в последните години министрите посещаваха различни шампионати по борба, олимпийските игри и други. Ако обаче е като частно лице по покана на една от федерациите, вероятно е в конфликт на интереси. 

От Мариана Георгиева зависи размера на отпуснатите средства за всяка федерация, а Виолета Нинова одобрява проектите за финансиране на спорта за високо спортно майсторство. В последните седмици Георгиева беше подложена под огън от редица федерации за размера на финансирането през тази година на клубовете.

Ако Георгиева си е взела почивка, в петък не би трябвало да е на работа и вероятно си е взела отпуск. За момента това не може да се потвърди.

В началото на годината спортният министър констатира, че част от заслугите за класирането на Димитров на четвъртфиналите на Australian Open се с крият в "добрия синхрон между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис".

"Това, че имаме вече за пръв път български тенисист на четвъртфинал на турнир от Големия шлем, показа възможностите на Гришо и добрия синхрон между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис", заяви тя тогава.

Сега Димитров отново се класира за четвърти кръг на турнир от Големия шлем, след като отстрани в драматичен петсетов мач Александър Долгополов.

Споделяне

Още от Спорт