Мариано Рахой се оттегля от лидерския пост в испанската Народна партия

Мариано Рахой

Бившият испански премиер Мариано Рахой обяви, че ще се оттегли като лидер на Народната партия, предаде Франс прес.


"Настъпи моментът да сложа окончателен край на този етап. Народната партия трябва да продължи напред и да пише историята си в служба на испанците под ръководството на друг човек", каза 63-годишният Рахой след среща с партийното ръководството в Мадрид.


"Така е най-добре за мен, най-добре за партията и най-добре за Испания", добави той, цитиран от Ройтерс.


Той ще продължи да ръководи партията, докато не бъде организиран конгрес за намирането на негов приемник.


Бившият премиер беше критикуван заради действията си по време на кризата с опита за отцепване на Каталуния и много избиратели се пренасочиха от неговата партия към десноцентристкото движение "Сиудаданос", отбеляза Ройтерс.


Рахой ръководи от 2004 г. консервативната партия. Неговото правителство бе свалено от власт в петък с вот на недоверие от парламента във връзка с няколко съдебни дела за корупция.


Двадесет и девет души, свързани с Народната партия, включително бивш ковчежник и други високопоставени членове, бяха осъдени през май за различни закононарушения, включително за фалшифициране на счетоводни документи.


Рахой стана миналата година първият действащ премиер в Испания, който дава показания в съдебно дело. Тогава бяха отправени призиви за оставка, но той отрече да е вършил нещо нередно.


В решението си съдията каза, че има доказателства, че партията е имала дълги години черна каса и че достоверността на показанията на Рахой трябва да бъде "взета под въпрос".

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?