Мариета Райкова оглави спецсъда, поиска съдиите да "имат гръбнак"

Съдия Мариета Райкова, снимка: Ралица Петрова lex.bg

Съдия Мариета Райкова бе избрана във вторник с голямо мнозинство за председател на Специализирания наказателен съд. Общо 11 членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха "за" съдия Райкова. Другият кандидат бе Мария Карагьозова от СРС, но не получи нито един глас в своя подкрепа. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов гласува срещу двамата кандидати.

Мариета Райкова обеща спецсъдът да публикува резюмета на мотивите към присъдите, защото гражданите няма как да прочетат съдебно решение от 50 страници.

"Не винаги обществото разбира справедливостта като справедливост, а като отмъщение. Медиите не винаги спазват етичните си кодекси. При некоректни публикации задължително трябва да има бърза и остра реакция от председателя“, каза Райкова, цитирана от lex.bg.

Тя заяви, че нейните колеги трябва да имат гръбнак за работата, която вършат.

Председателят на ВКС Лозан Панов постави пред съдия Райкова въпроса за мярката за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Случаят нашумя заради твърде специфичното настояване на шефа на Специализирания апелативен наказателен съд Георги Ушев към първоинстанционния спецсъдия Иво Хинов.

Съдия Иво Хинов беше постановил пускането на Иванчева от ареста, а Ушев бе поискал от него да прати възможно най-бързо решението си във втората инстанция. Няколко часа по-късно кметицата бе върната в ареста.

Съдия Мариета Райкова предпочете да не отговори с аргумента, че не е запозната с този случай. Лозан Панов обясни, че няма да гласува за Райкова, защото не е получил отговори на въпросите за отстояване на независимостта на съдиите.

Цветинка Пашкунова, която също е от рехавата опозиция във ВСС, каза, че ще подкрепи Мариета Райкова. Според нея съдията има ясна визия за проблемите в спецсъда, познава магистратите и има ясни цели по отношение на това какво предстои да се решава.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?