Марин Льо Пен бе преизбрана за лидер на Националния фронт на Франция

Марин Льо Пен

Марин Льо Пен бе преизбрана в неделя с почти пълно единодушие за лидер на френския Национален фронт от 1500-те делегати на партийния конгрес в Лил, предаде АФП.

49-годишната Льо Пен бе единственият кандидат за ръководния пост на крайнодясната партия и получи 100 процента "за" от валидните бюлетини.

При преброяването бе установено, че 2.87 на сто от бюлетините са празни или невалидни.

На последните президентски избори във Франция Марин Льо Пен успя да достигне балотажа, където бе победена от Еманюел Макрон.

Тя започва трети мандат като лидер на Националния фронт, чието ръководство пое през 2011 г. от баща си Жан-Мари Льо Пен, основател на партията.

На конгреса в Лил в неделя бе решено със 79.7 гласа "за" срещу 22.2 на сто "против" да бъде отнет статутът на Льо Пен-баща като почетен президент на партията.

Също в неделя Марин Льо Пен предложи Национален фронт да се преименува на Национален сбор, предаде Франс прес. Така партията щяла да завърши своето обновление, което е условието за постигане на успех, аргументира се лидерката.

"Името Национален фронт има епична и славна история, но и психологически рамки, нужно е ново политическо послание", заяви тя.

Новото име предстои да бъде одобрено от членовете на партията чрез гласуване по пощата. Резултатите от вота ще бъдат известни след не по-рано от шест седмици.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?